Лесото съобщи за първи случай на заразен с коронавирус

  • 13 май 2020 16:49

  • 1291
  • 0
Лесото съобщи за първи случай на заразен с коронавирус
© gettyimages (архив)

Лесото съобщи днес за първи случай на коронавирус, предадоха световните агенции, като се позоваха на министерството на здравеопазването на малкото високопланинско кралство в южната част на Африка.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Направени са били 81 теста за коронавирус на пътници от Република Южна Африка (РЮА) и Саудитска Арабия и един от тях е бил положителен. Досега страната анклав (заобиколена отвсякъде от РЮА) с 2 милиона жители беше пощадена от болестта, макар че в единствената й съседка са регистрирани над 11 350 случая на коронавирус - най-много в цяла Африка, отбелязва АП.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в РЮА надхвърли 5000

Пандемията се разпространява сравнително бавно в Африка, но броят на потвърдените случаи расте. По данни на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията досега на континента са установени над 69 500 заразени и повече от 2400 смъртни случая, информира БТА.

Вирусът се появи в Лесото в момент на политическа несигурност, тъй като до края на следващата седмица се очаква премиерът Томас Табане да подаде оставка, след като коалицията, която го подкрепя в парламента, се разпадна. Оттеглянето му ще даде възможност за излизане на страната от политическата криза, избухнала в края на миналата година. Тогава Табане и настоящата му съпруга бяха обвинени от полицията в убийството на бившата жена на премиера около три години по-рано. Двамата отричат обвиненията. Не е ясно кога премиерът на Лесото ще освободи поста, въпреки че парламентът вече назначи временно на негово място финансовия министър.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини