Етиопските авиолинии се борят за оцеляване

  • 22 април 2020 19:35

  • 843
  • 0
Етиопските авиолинии се борят за оцеляване
© Pixabay

В началото на март главният изпълнителен директор на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) Теволде Гебремариам заяви на авиационна конференция в Адис Абеба, че пандемията от коронавируса е само временен проблем, сравним с природно бедствие или рязко увеличение на цената на петрола, информира Франс прес. Един месец по-късно тонът на Гебремариам се промени коренно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Virgin Australia влиза в процедура по фалит

Водещата авиокомпания в Африка се бори за оцеляването си, призна той. И за да го постигне, тя се опитва да увеличи товарните превози и да забави дължимите плащания за наема на самолетите. Ако трябва да бъда честен, никога не бих си помислил, че можем да стигнем до сегашната ситуация, коментира Гебремариам пред АФП. Никога не бих си помислил, че ще се разпространи така, с тази скорост и в такъв мащаб.

Разпространява се твърде бързо, струва прекалено скъпо и надминава всичко, което можем да си представим, добави той. Авиокомпаниите в Африка биха могли да загубят 6 милиарда долара (5,5 милиарда евро) през 2020 година спрямо 2019 година заради Ковид-19, според Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ-IATA). Етиопските авиолинии вече обявиха, че са "на червено" с 550 милиона долара от януари. Компанията започна да играе по-голяма роля е борбата срещу коронавируса в Африка, доставяйки медицинско оборудване в целия континент.

Въпреки това тя може да не издържи повече от три месеца преди да потърси външна финансова помощ, прогнозира главният изпълнителен директор.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини