Протести в Гвинея срещу намерението на президента да се бори за трети мандат

Десетки хиляди гвинейци, според властите, а според опозицията, дори един милион, облечени в червено, демонстрираха днес в гвинейската столица Конакри срещу евентуален трети мандат на президента Алфа Конде, предаде Франс прес.

Конде иска да промени конституцията, което ще му позволи да се бори за трети президентски мандат през 2020 г.

Демонстрантите скандираха: "Долу диктатурата" по време на протестно шествие из града. Нямаше сблъсъци със силите на реда. Демонстрантите споделиха пред журналисти, че са уморени от лъжите, неверните обещания и основно от това, че президентът не може да отговори на техните очаквания. Те казаха, че 10 години управление на Конде стигат.

Гвинея, малка страна с 13 милиона души население, бедна, въпреки богатите си минни ресурси, от 14 октомври е обхваната от големи протести. В тях загинаха най-малко между 8 и 10 демонстранти и един полицай. Десетки бяха ранени, десетки бяха арестувани и осъдени.

Протестното движение бе инициирано от опозиционния Национален фронт за защита на конституцията. Петима негови лидери във вторник бяха осъдени на между 6 месеца и 1 година затвор. Инициаторите на движението говорят за репресии срещу опозицията, за отстъпление в спазването на човешките права и за забрана за протестите в Гвинея от юли 2018 г. насам.

По време на протестите демонстрантите носят червено, което символизира кръвта на убитите миналата седмица в демонстрациите хора.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет