Започна гласуването на изборите в Мозамбик

Започна гласуването на общите избори за президент, парламент и провинциални власти на Мозамбик, смятани за ключови за консолидацията на мира в африканската страна, предаде Асошиейтед прес.

През август беше подписано примирие между правителството и опозиционното движение Ренамо. То беше предшествано от години на сблъсъци след гражданска война.

Приемането на резултатите от изборите е ключов тест за споразумението.

Очаква се управляващата партия Фрелимо да спечели и президентът Филипе Нюси да получи втори мандат. В изборите обаче участват и лидерът на популярното в провинцията движение Ренамо Осуфо Момаде, както и Давиз Симанго, кметът на град Бейра, който беше засегнат тежко от циклона Идай по-рано тази година.

Възможно е несигурността и политическото напрежение да накарат някои от 13-те милиона избиратели да се въздържат от участие, отбелязва АП. Изборите започнаха в 7 часа местно време (5 ч. по Гринуич) и ще продължат до 18 часа (16 ч. по Гринуич). Преброяването на гласовете започва след затварянето на избирателните секции, като първите предварителни резултати се очакват утре.

Ако никой от кандидатите не спечели мнозинство над 50 на сто ще бъде организиран балотаж.

Гражданите на Мозамбик избират за пръв път губернатори на провинции, което е важна отстъпка на властите пред Ренамо. Досега губернаторите се назначаваха от управляващата партия, припомня АП.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет