В Тунис се произвеждат предсрочни президентски избори

В Тунис днес се произвеждат предсрочни президентски избори, вторите на всеобщо гласоподаване от революцията през 2011 г., предаде Франс прес.

Първоначално изборите трябваше да се състоят на 17 ноември, но бяха изтеглени за 15 септември заради кончината на президента Бежи Каид Есебси на 25 юли.От 8,9 милиона пълнолетни тунизийци над 7 милиона са регистрирани в избирателните списъци. Това е рекорд, постигнат чрез енергична кампания на властите, довела до записването на нови 1,5 милион избиратели, включително жени и млади хора.

От внесените 98 кандидатури за държавен глава са одобрени 26, почти колкото на предишните избори през 2014 година. След регистрацията двама от кандидатите се отказаха от участие и се обявиха в полза на друг кандидат.

Трима от кандидатите са били премиери, включително сегашният правителствен ръководител Юсеф Шахед. Осем от тях, включително Шахед, са били членове или симпатизанти на победилата на изборите от 2014 г. партия "Нидаа Тунес" ("Призив за Тунис"). Разнородната формация, обединена от антиислямистка платформа, е отслабена от вътрешни борби за власт и не е издигнала свой кандидат за президент, а подкрепя министъра на отбраната Абделкарим Збиди.

Сред претендентите за президентския пост има две жени: антиислямистката адвокатка Абир Муси и бившата министърка Салма Елуми.

Властите са забранили публикуването на проучвания на избирателните нагласи, но според някои изследвания фаворит е спорният медиен магнат Набил Каруи, който е в затвора от 23 август. Той е разследван за пране на пари и задържането му под стража с наближаването на предизборната кампания накара много наблюдатели да заявят, че съдебната система изпълнява политическа поръчка.

Коментари

  1. 2019.09.15 | 10:15

    GOLEMI TAPANARI NOVINARI V BG .......GOLEMI PROIZVODITELI TE ZI V TUNIS........... NEGRAMOTNI GIAURI

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет