И в Африка има горски пожари

  • 27 август 2019 14:05

  • 244
  • 0
И в Африка има горски пожари
© Getty Images

Тезата възпламенява превъзбудените духове: в последните дни горите в Централна Африка горят по-бързо и от тези в Амазония, при това сред всеобщо безразличие, за разлика от пожарите в Бразилия, които нагорещиха риториката на големите сили на срещата им във Франция, завършила вчера.

Само че става дума за различен вид пожари, за които има и различни причини.

Много използвана от медиите сателитна карта на НАСА показва в яркочервено зоната на огнищата, която преминава като ивица през средата на континента, от Габон до Ангола, от Атлантическия до Индийския океан.

Безпокойството стигна до Г-7 в Биариц. "Горски пожари бушуват и в Субсахарска Африка. Проучваме възможността да предприемам инициативна, подобна на тази, който обявихме за Амазония" написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон.
Страните от Г-7 искат да отпуснат спешно 20 милиона долара, за да изпратят самолети цистерни "Канадеър" за борба с горските пожари в Южна Америка.

Дали тези самолети ще започнат да прелитат скоро и над девствените гори на Габон, пълнейки резервоарите си от бързеите на река Конго?

Безпокойството на френския президент е оправдано. Гората по поречието на р. Конго обичайно е определяна като вторите по важност за планетата след Амазония. Тя се простира на около 2 милиона кв. км и е разположена в няколко страни, като половината й площ се намира в Демократична република Конго, а останалото - в съседните Габон, Конго, Камерун и Централноафриканската република.

Както и в Амазония, горите в басейна на р. Конго поглъщат тонове въглероден диоксид чрез дърветата и торфищата си. Те са убежище на изчезващи видове като горски слонове, човекоподобни маймуни и др.
Внимание обаче: пожарите, които се наблюдават в Африка на картите на НАСА, "не са в този район на гората, а по-скоро в Ангола, Замбия и т.н.", казва Гийом Лекюе, специалист по Централна Африка в Центъра за международно сътрудничество в селскостопанските изследвания за развитието (CIRAD).

В изявление Ангола изрази раздразнение от прибързаните сравнения с Бразилия "които може да доведат до драматизиране на ситуацията и до дезинформация на лековерните".

Обичайни за сухия сезон пожари

Тези пожари са обичайни за края на сухия сезон, посочва анголското министерство на околната среда. "Оказва се, че в този период на годината в много райони на страната ни има пожари, предизвикани от земеделците в подготовка на земите преди наближаващия дъждовен сезон", посочва ведомството.

"Гората в Африка гори, но не по същите причини", обясни Този Мпану Мпану, посланик и преговарящ от страна на ДР Конго на климатичните конференции на ООН.

"В Амазония гората гори преди всичко поради сушата и изменението на климата. В Централна Африка обаче основната причина са земеделските техники", уточни той.

Разчистването на площи за земеделски нужди чрез опожаряване на гори - хилядолетна земеделска практика, в пълна противоположност на интензивното отглеждане на соя в Бразилия - е главна причина за обезлесяването.

В ДР Конго, където едва 9 процента от населението има електричество, селските общини разполагат единствено с дърва, за да готвят храната си.

"Със сегашния темп на нарастване на населението и при енергийните ни нужди, има опасност до 2100 г. горите ни да изчезнат", отбеляза с тревога миналата седмица конгоанският президент Феликс Чисекеди.

Към опасностите от пожарите се добавят обезлесяването, което застрашава дървени видове (като окуме в Габон и афрормозия в ДР Конго), и експлоатирането на природните ресурси (петрол и мини).

"Смята се, че между 2003 г. и 2018 г. горските площи в ДР Конго са намалели от 67 на 54 процента от територията на страната. Обезлесяването е реално", каза Мпану Мпану - "господин климат" на ДР Конго на годишните конференции COP.

"ДР Конго пое международен ангажимент да стабилизира дела на горската си покривка на 63,5 процента от територията си (от общо 2,3 милиона кв. км). А сме на път да изгубим тази битка", отбеляза със съжаление той.

Страните разработиха политики за опазване на околната среда. Габон твърди, че 13-те му национални парка запазват 11 процента от територията му.

ДР Конго официално обяви мораториум върху отдаването на концесия на нови горски площи на дърводобивни компании.

"Законът за горите обаче разрешава непромишлената сеч. Има много оператори, да не споменаваме китайците, които дават пари, за да могат да използват разрешителното за сеч на селските общини", казва Мпану Мпану.

"Трябва да пазим тези гори, които за момента като цяло са непокътнати, и да прекратим унищожаването на екваториалната гора за промишлени или демографски цели", обобщи ръководителят на кампаниите на "Грийнпийс" в Централна Африка Филип Вербелен.

БТА
244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини