Президентът на Тунис Бежи Каид Есебси почина на 92 години

  • 25 юли 2019 13:57

  • 587
  • 0
Президентът на Тунис Бежи Каид Есебси почина на 92 години
© Getty Images/Guliver

На 92-годишна възраст почина президентът на Тунис Бежи Каид Есебси, се казва в съобщение на президентството.

Есебси беше първият демократично избран президент на страната, припомня Асошиейтед прес.

Вчера държавният глава е бил откаран по спешност във военна болница, където е бил приет в интензивно отделение. Това беше второто му постъпване в болница за около месец. В края на юни той беше приет отново по спешност в интензивно отделение, след като се почувствал много зле. Беше изписан на 1 юли.

Тази сутрин синът на Есебси - Хадеф, предупреди, че нещата с баща му не вървят на добре. Есебси е починал в 09,25 ч. по Гринуич.

Бежи Каид Есебси беше избран на президентския пост в края на 2014 г. Мандатът му изтичаше тази година и той беше казал, че няма да се бори за преизбиране.

Президентски избори в Тунис ще има през ноември. Това ще бъдат третите избори след Арабската пролет, довела до свалянето от власт през 2011 г. на дългогодишния диктатор Зин ал Абиди Бен Али.

Есебси беше адвокат по образование. Още след Арабската пролет през 2011 г. той беше назначен за временен министър-председател и по негово време се проведоха първите демократични избори в историята на страната през октомври 2011 година. Есебси е бил също министър на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи по времето на първия тунизийски президент Хабиб Бургиба, после е бил и председател на парламента в периода 1990-1991 г. по времето на Бен Али.

Още преди да бъде избран за президент през 2014 г., Есебси беше подложен на критики за напредналата си възраст. На критиците тогава той отвърна, че "младостта не е гражданско състояние, а състояние на духа" и изтъкна, че е "в добро здраве", припомня Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини