Президентът на Зимбабве: Ще падат глави заради упражненото насилие при протестите

  • 22 януари 2019 12:11

  • 1244
  • 0
Президентът на Зимбабве: Ще падат глави заради упражненото насилие при протестите
© gettyimages

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обеща днес, че всеки служител от силите за сигурност, уличен в нарушения по време на удавените в кръв протести миналата седмица, ще бъде наказан, съобщава ДПА.

Мнангагва каза това, след като отмени участието си в Световния икономически форум в Давос, Швейцария. "Насилието или правонарушенията от страна на нашите сили за сигурност са неприемливи и са предателство към новото Зимбабве", написа той в Туитър.

"Хаосът и нарушението на субординацията няма да бъдат толерирани. Правонарушенията ще бъдат разследвани. Ако трябва, "ще падат глави", зарече се президентът на африканската страна.

В същото време Мнангагва отбеляза, че и протестиращите са прибягнали до насилие, като са извършвали грабежи и са нападали полицейски участъци. Протестите избухнаха след като правителството увеличи повече от два пъти цената на горивата, което беше допълнителен удар върху жителите на Зимбабве, вече страдащи от икономическите проблеми на страната. Според зимбабвийска правозащитна организация най-малко 12 души са били убити при безредиците. Насилието обезпокои Мнангагва, който възнамеряваше да използва форума в Давос, за да се опита да привлече инвестиции. В крайна сметка обаче той бе принуден да отмени своето участие, отбелязва БТА.

Емерсън Мнангагва, който наследи предишния президент Робърт Мугабе след кризата през 2017 г., обеща да съживи съсипаната от предшественика си икономика на страната. Той привлича инвестиции с рефрена "Зимбабве е отворено за инвестиции" и се стреми да покаже по-демократичен и загрижен за човешките права от Мугабе. Въпреки това някои зимбабвийци сега казват, че нещата са още по-зле при Мнангагва, който беше "дясна ръка" на Мугабе в продължение на десетилетия, преди падането от власт на последния. След избухването на протестите зимбабвийското правителство спря интернет достъпа в страната - мярка, която бе обявена вчера от съда за незаконна.

Мая Йорданова
1244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини