Габонският президент определи нов премиер след неуспешен опит за преврат

  • 12 януари 2019 14:49

  • 493
  • 0
Габонският президент определи нов премиер след неуспешен опит за преврат
© Getty Images

Президентът на Габон Али Бонго, който е извън страната от два месеца и се възстановява след инсулт, определи днес нов министър-председател, очевидно в стремеж да укрепи политическите си позиции дни след опита за преврат, предаде Ройтерс.

С указ, прочетен сутринта по националната телевизия от генералния секретар на президентската администрация, Бонго определи за премиер Жулиен Нкоге Бекале на мястото на Еманюел Исозе-Нгондет, който заемаше поста от 2016 г.

Управлението на Исозе-Нгондет беше белязано от рязък спад на производството и цените на петрола, което намали приходите, увеличи дълга и предизвика недоволство в африканската страна, членуваща в ОПЕК. Стачките на петролните работници зачестиха, а икономическият растеж беше 2 процента миналата година - за сравнение през 2011 г. той беше 7 процента.

Определянето за премиер на Нкоге Бекале, заемал няколко министерски поста от 2009 г., е връщане към традиция, започната от бащата на Бонго - Омар, за избиране на министър-председатели от етническата група фанг, която е най-голямата в Габон.

Семейство Бонго произлиза от по-малка етническа група, а тези назначения бяха начин за разширяване на поддръжническата база на президента. Омар Бонго беше президент на Габон от 1967 г. до смъртта си през 2009 г. Али Бонго, който наследи баща си на президентския пост, обаче наруши традицията през 2016 г. с назначаването на произхождащия от друга етническа група Исозе-Нгондет.

Отсъствието на Бонго от Габон, откакто на 24 октомври получи инсулт в Саудитска Арабия, поражда въпроси за способността му да продължи да изпълнява служебните си функции, макар правителството да настоява, че възстановяването му върви добре.

Последвайте канала на

БТА
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини