Отвлякоха над 80 души в Камерун, повечето от тях са деца

  • 05 ноември 2018 16:14

  • 653
  • 0
Отвлякоха над 80 души в Камерун, повечето от тях са деца
© Pixabay

Над 80 души, повечето от които деца, бяха отвлечени от училище в град Баменда в Западен Камерун днес, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Засега никой не е поел отговорността за отвличането в англоговорящия район на страната, където сепаратисти се борят да създадат отделна държава.

Асошиейтед прес разпространи видеозапис с отвлечените ученици, качен в социалните медии от група, наричаща себе си "Амба бойз", по аналогия с държавата Амбазония, която сепаратистите се опитват да създадат в северозападните и югозападните райони на Камерун. Във видеото похитителите заявяват, че ще освободят учениците, само след като бъдат изпълнени исканията им.

В знак на протест срещу франкофонското правителство на президента Пол Бия сепаратистите налагаха вечерен час и затваряха училища, припомня агенцията.

"Общо 81 души, включително директорът, бяха отвлечени и отведени извън града", казаха пред Ройтерс източници от въоръжените сили.

Правителствен говорител заяви, че властите следят случая, но отказа да даде повече подробности.

Сепаратисткото движение се усили през 2017 г., след като правителството разпръсна мирни демонстрации. Мнозина избягаха в Баменда и други градове, за да потърсят спасение в по-спокойните франкофонски райони.

Последвайте канала на

БТА
653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини