Откриха 12 тела и 41 оцелели от корабокрушение с мигранти край Либия

  • 12 юни 2018 19:02

  • 2152
  • 0
Откриха 12 тела и 41 оцелели от корабокрушение с мигранти край Либия
© gettyimages

Кораб на американските военноморски сили се е притекъл на помощ при потъването на гумена лодка край бреговете на Либия. Спасени са 41, а 12 тела са прибрани. Това заяви хуманитарна организация, след като с неин кораб била осъществена радиовръзка с молба за помощ, съобщава "Ройтерс".

Плавателният съд на ВМС на САЩ "Трентън" се свързал с организацията, която се казва "Сий уоч". Тя разполага с единствения хуманитарен кораб за спасявания в открито море, патрулиращ край бреговете на Либия, заяви говорител на "Сий уоч". Плавателният съд на организацията е под холандски флаг, казва се "Сий уоч 3"и плава към "Трентън", допълни той, цитиран от БТА. Засега не е ясно колко хора е имало в лодката, преди да започне да потъва.

"Това показва какво се случва, когато в морето няма достатъчно ресурс за спасителни операции", казва говорителят. Спасителният кораб "Акуариус" няма да е на разположение около десет дни, защото отплава за Испания, за да превози дотам мигранти, след като италианските и малтийските власти му отказаха достъп до своите пристанища. "Това корабокрушение показва, че сме нужни", добавя говорителят.

Американският съд вероятно е повикал "Сий уоч", защото "там просто няма никой друг. Ние сме единственият ресурс в момента", заяви той.

Засега няма коментар от американските ВМС.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини