Либиец съди НАТО заради бомбардировки в родината му

  • 30 януари 2018 10:17

  • 1548
  • 1
Либиец съди НАТО заради бомбардировки в родината му
© Pixabay

Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките на алианса в родината му през 2011 г., съобщават местни медии.

Либиецът, чиито съпруга и три деца са били убити при въздушен удар срещу семейното им жилище в околностите на Триполи, търси съдебна отговорност от алианса. На първа и на апелативна инстанция жалбата му е била отхвърлена. Неговият защитник съобщава, че предстои делото да бъде отнесено до Върховния съд, за да може националната процедура да бъде изчерпана и случаят да бъде прехвърлен към Европейския съд по правата на човека.

Защитата цели да оспори имунитета на НАТО, залегнал в Конвенцията от Отава от 1951 г., където в чл. 13 ал. 2 е записано, че действията на представителите на пакта в официално качество се ползват със закрила срещу съдебно дирене. Според адвоката на ищеца НАТО е организация, създадена от едва няколко държави и чийто имунитет не е всепризнат, за разлика от ООН.

Според белгийския съд дипломатическата защита, разпространена върху НАТО и нейните служители, осигурява закрила от граждански съдебни искове. Съдът допълва, че тази защита дава възможност алиансът да извършва своята дейност.

Ищецът Халед ел Хамеди оцеля по случайност на 20 юни 2011 г., когато въздушен удар изби семейството му, но не и баща му, който бил цел на поражението. Бащата бил взет на прицел заради това, че е един от генералите, участвали в преврата, довел на власт Муамар Кадафи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1548 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.12 | 16:44

1
Защо само либиец..!?

Добави коментар

Водещи новини