Убиха трима от джихадистите, нападнали ресторант в Уагадугу

  • 14 август 2017 08:16

  • 2745
  • 1
Убиха трима от джихадистите, нападнали ресторант в Уагадугу
©

Силите за сигурност на Буркина Фасо убиха трима джихадисти, нападнали турски ресторант в центъра на столицата Уагадугу, но все още има заложници, блокирани вътре в сградата, съобщи министърът на комуникациите Реми Данджину по държавната телевизия.

Предполагаеми ислямски екстремисти откриха огън в ресторанта "Азиз Истанбул" късно снощи и убиха най-малко 17 души, а осем са ранени по предварителни данни.

Жертвите са от различни националности и поне един от убитите е французин, съобщи министърът, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. Френското външно министерство заяви, че е в постоянен контакт с властите в Уагадугу и следи ситуацията, като посъветва френските граждани в африканската столица да избягват района на нападението, съобщава БТА.

Според представител на полицията трима или четирима нападатели пристигнали пред ресторанта с мотоциклети и започнали да стрелят безразборно по тълпата от многобройни посетители в съботната вечер.

Това е втората атака срещу заведение, популярно сред чужденци, в столицата Уагадугу през последните две години.

През януари 2016 г. при атака срещу друг кафе-ресторант бяха убити 30 души. Тогавашните трима нападатели бяха чужденци, както твърди "Ал Каида в ислямски Магреб", която пое отговорност впоследствие, наред с джихадистката групировка Ал Мурабитун. Но според експерти терористичната заплаха в Буркина Фасо все повече е с вътрешен произход.

Западноафриканската страна, която е една от най-бедните в света, граничи с Мали, където отдавна действат ислямски екстремисти. Северният граничен район сега е твърдина на местен радикализиран проповедник - Ибрахим Малам Дике, който пое отговорност за кървави атаки напоследък срещу военни и полицаи. Неговата групировка Ансар ул Ислам се смята за терористична от правителството на Буркина Фасо.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.17 | 11:02

1
Свинските кожи,не забравяйте

Добави коментар

Водещи новини