Лидерът на Руанда спечели трети мандат на избори

  • 05 август 2017 15:14

  • 789
  • 0
Лидерът на Руанда спечели трети мандат на избори
© Getty Images

Президентът на Руанда Пол Кагаме спечели трети мандат на избори, които неотдавна определи като "формалност".

Избирателната комисия съобщи, че Кагаме, който е на власт от 17 години, над 98 процента от гласовете при преброени 80 на сто бюлетини. Окончателните резултати ще бъдат обявени днес, но не се очаква съществена промяна на резултата.

За поста се състезаваха още двама души - Франк Хабинеза от Демократичната зелена партия на Руанда, единствената разрешена опозиционна партия, и независимият кандидат Филип Мпаимана. Първият е получил подкрепа от 0,45 процента, а вторият - 0,72. Мпаимана призна поражението и поздрави Кагаме.

Президентът направи обръщение към празнуващите си привърженици и призова всички руандийци, и тези, които не са гласували за него, да работят заедно за доброто на страната.

Кагаме е начело на източноафриканската страна с население 12 милиона, откакто през 1994 г. бе сложен край на геноцида, взел над 800 000 жертви.

Петдесет и девет годишният президент е хвален за икономическото развитие, постигнато от страната, но правозащитни организации обвиняват правителството му, че използва силата на държавата, за да потиска опонентите си. Властите отричат.
Приета през 2015 г. поправка в конституцията дава възможност на Кагаме,ако реши, да остане на власт до 2034 г.

По време на кандидатпрезидентската кампания съперниците на Кагаме няма право да поставят плакати на повечето обществени места, включително в училища и болници. Избирателната комисия ив забрани също да използват социалните мрежи да отправяне на послания.

Двете десетилетия на често пъти смъртоносни нападения срещу политически опоненти, журналисти и правозащитници създадоха преди изборите "атмосфера на страх", заяви миналия месец в доклад "Амнести интернешънъл".
През 2010 г. Кагаме спечели изборите с 93 на сто.

През юли на един от предизборните си митинги той каза, че денят на изборите "ще бъде само една формалност".

БТА
789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини