Африканска жълта треска е новата световна заплаха

  • 18 август 2016 13:14

  • 20766
  • 1
Африканска жълта треска е новата световна заплаха
© Getty Images/Guliver

Жълтата треска, която пламна в Централна Африка е новата световна заплаха след Ебола и Зика. Тя вече уби няколкостотин души, но може да се прехвърли и в други региони. Това предупреди Международният благотворителен фонд за помощ на децата Save the Children, предава Ройтерс.

Жълтата треска е хеморагичен вирус, разпространяван от същия тип комари, който пренася вируса Зика.

Демократична република Конго обяви през юни епидемията на своята територия. Смята се, че заразата е тръгнала от Ангола, където от декември насам са починали най-малко 360 души. Това е най-мащабното избухване на епидемията от десетилетия. В Конго властите се опитват да преборят епидемията с помощта на ваксини. Мерки е трябвало да се вземат по-рано, но в страната не е имало нито ваксини, нито еднократни спринцовки.

Инкубационният период на болестта продължава 3 до 5 дни. В повечето случаи проявата се ограничава до признаци на лека треска и главоболие. В тежката си форма заболяването протича с висока температура, втрисане, кръвоизливи по кожата, ускорен пулс, главоболие, болки в гърба и немощ. Чести признаци са и гадене, повръщане и запек. Жълтеницата обикновено се появява на втория или третия ден. След третия ден симптомите се утежняват и в крайния етап се проявяват признаци на масивно кръвотечение, демонстрирано с повръщане на кръв. Пациентът изпада в делириум и кома и често заболяването завършва със смърт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
20766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.14 | 19:54

1
Ама те нали идват в ервопа тея маймуни...

Добави коментар

Водещи новини