Визитата на Обама в Кения е извън нормалните измерения на политиката

  • 24 юли 2015 09:46

  • 1389
  • 1
Визитата на Обама в Кения е извън нормалните измерения на политиката
© gettyimages

Започващото днес първо посещение на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият като президент на САЩ в родината на неговия баща - Кения, предизвиква учудващо малко отзиви в американските медии. От големите вестници само "Ню Йорк таймс" коментира визитата.

Извън всяко съмнение е, че завръщането на Обама в родината на неговите бащини предци е важно лично за него, но и много важно за кенийците, които виждат в личността на Обама символ на надежда, пише вестникът. Но това посещение е много важно и за всички американци като признание на факта, че личните корени, независимо дали сочат към някакво затънтено чуждестранно село или към обширните американски равнини, са част от американската идентичност, се казва в редакционния коментар.

Кенийската баба, макар и не родна, която Обама нарича Мама Сара, и другите роднини, с които той се срещна при предишните пътувания в Кения, са толкова част от тази идентичност, а и от неговото президентство, колкото и неговото детство в Хавай и Индонезия, неговата дейност в Чикаго, или следването му по право в университета. Невъзможно е да си представим, че визията на Обама за ролята на Америка в света, или неговите усилия да подобри живота на американците, не са повлияни поне частично от това, че той се е сблъскал на лична основа със сложностите на света, и от неговата идентичност.

Пътуването на Обама до Африка може и да не донесе ползите, на които той би се надявал като резултат, а строгите рамки на президентския протокол няма да му позволят да се потопи отново в личните емоции на неговата младост. Но когато най-могъщият човек на света се докосва до най-интимните си корени, символизмът на момента надхвърля нормалните измерения на политиката, пише в заключение "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

БТА
1389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
обонго си е у дома

2015.07.25 | 18:24

1
"най-могъщия човек на света" хахаха тия краварите са непоправими шизофреници

Добави коментар

Водещи новини