Шоколадът поскъпва заради еболата

  • 16 октомври 2014 07:32

  • 1906
  • 1
Шоколадът поскъпва заради еболата
© Getty Images/Guliver

Заради вируса на ебола цената на какаовите зърна вече е скочила над 18% и това не е краят, съобщават световните медии.

Производители на шоколод се опасяват, че от Гвинея и Либерия вирусът може да се прехвърли в Кот д'Ивоар. Именно на тази страна, която на запад граничи с опасния регион, се пада отглеждането на 40% от какаото. Там се намират и плантациите на най-големите световни производители на шоколад.

Други 20% от какаото се отглеждат в Гана, която също се намира наблизо и е изложена на риск. Карантината по границата на Кот-д'Ивоар води до намаляване на производството със 75 000 тона.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2014.11.01 | 02:49

1
Какво общо има Шоколада с Еболата. Или да му вдигнат цената е май.

Добави коментар

Водещи новини