В либийската революция загинаха 25 000 души

  • 20 септември 2011 20:36

  • 674
  • 0
В либийската революция загинаха 25 000 души
©

В либийската революция, с която бе свален Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, загинаха 25 000 души, заяви в ООН лидерът на либийския Преходен национален съвет (ПНС) Мустафа Абдул Джалил, цитиран от Франс прес.

Той благодари на ООН и на държавите, които подкрепиха борбата на досегашните либийски бунтовници, и обеща членовете на режима на Кадафи да получат справедлив процес.

"Загубихме 25 000 мъченици, двойно повече са ранени", заяви Абдул Джалил на среща на върха на приятелите на Либия по време на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Сред присъстващите бяха президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, френският президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и други лидери.

Абдул Джалил посочи, че много членове на режима на Кадафи са били задържани, но някои вече са били пуснати. Тези, които ще бъдат съдени, ще получат справедлив процес, няма да се допуснат саморазправи и прояви на отмъщение, обеща той.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган почете паметта на либийците, които загинаха в борбата срещу режима на Муамар
Кадафи, предаде ДПА.

Около 25 000 души бяха убити. Те са мъченици и ще бъдат запомнени, защото се бориха за по-добър живот, заяви Ердоган в
сградата на ООН.

Той призова правителствата да признаят желанията на народите си, имайки предвид масовите вълнения в редица арабски страни, включително в Сирия, която бе призована от Турция да спре да избива антиправителствени демонстранти.

Ердоган призова Съвета за сигурност на ООН да върне на либийския народ всички замразени активи на Либия, повечето от които принадлежаха на Кадафи и негови близки.

Миналата седмица Съветът за сигурност отмени замразяването на активите на Кадафи, за да могат да бъдат използвани от ПНС за възстановяване и хуманитарна дейност.

Междувременно говорителят на Кадафи Муса Ибрахим заявил в интервю за Ройтерс, че 17-те заловени от хора на Кадафи
чужденци, сред които има британци, французи и катарци, са разпитвани в държания от сили на Кадафи град Бани Уалид и скоро ще бъдат показани публично, предаде Ройтерс. Ибрахим определи заловените като наемници, които помагат на бунтовниците.

"Говорих с хората, които ги заловиха. Те ме увериха, че с тях се отнасят добре и когато дойде времето, ще ги покажат", каза Ибрахим. Той повтори, че Кадафи е в добро състояние на духа и е готов да се бие със силите на новите управляващи в продължение на години.

Последвайте канала на

БТА
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини