Започна първият процес за сексуални престъпления в Кайро

  • 25 юни 2014 14:40

  • 1416
  • 0
Започна първият процес за сексуални престъпления в Кайро
©

Първият съдебен процес за сексуални престъпления започна в Кайро, предаде ИТАР-ТАСС.

На подсъдимата скамейка в египетската столица застанаха 12 мъже на възраст между 16 и 49 години. Всички те са обвинения в сексуален тормоз над жени, насилствени действия и изнасилвания на площад "Тахрир" в центъра на главния град на африканската страна по време на празненствата по повод избирането на Абдел Фатаха ас Сиси за президент на 3 и 8 юни.

Съдът разглежда пет общо дела. Най-известният случай е на нападението над 43-годишна жена от 3 юни. Тогава тълпа мъже е заобиколила момиче и нейната майка, които са били облечени по мюсюлманската традиция и е започнала да отправя заплахи. Майката в опит да защити 19-годишната си дъщеря е пострадала най-много. Тя е била свалена на земята и нейните дрехи разкъсани. След това тя е била залята с вряла вода. От фаталния край пострадалата е била спасена от случайно оказали се на мястото на кървавата сцена полицаи. Жертвата на престъплението е била настанена в болница.

Новият държавен глава не си е затворил очите за случая. Историята е била широко осветена от медиите, и ас Сиси е посетил жената в здравното заведение. Един от първите укази на президента бе за взимане на мерки за противодействие на сексуалните престъпления по отношение на жените. Той поиска лично вътрешният министър Мохамед Ибрахим да се заеме с изкореняването веднъж и завинаги на "чуждото за египетската култура явление".

Започналият процес ще стъпи върху приетия в началото на този месец закон, който предвижда затвор и глоба за сексуален тормоз. Нормативният акт предвижда и наказания на роднини на насилниците.

Проблемът със сексуалното насилие бе поставен ребром през последните години, най-вече след революцията в началото на 2011 г., довела до бягството на президента Хосни Мубарак и до идването на ислямистите на власт. Тогава ситуацията с обществената сигурност се влоши драстично. Заради това много младежи се почувстваха безнаказани и нападаха жени без оглед на възрастта и степента на религиозност на жертвите. Малкото оплаквания на жените само са мотивирали престъпление.

По данни на правозащитници 2/3 от египтянките са били обект на сексуален тормоз.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини