ООН:Има опасност от геноцид в Южен Судан

  • 03 май 2014 08:05

  • 1683
  • 2
ООН:Има опасност от геноцид в Южен Судан
© Getty Images/Guliver

Конфликтът в Южен Судан бързо премина в етническо насилие и има опасност сблъсъците да прераснат в геноцид, предупреди вчера специалният съветник на ООН по предотвратяване на геноцида Адама Диенг, цитиран от Ройтерс.

"В настоящата ситуация наблюдаваме елементи, които можем да определим като рискови фактори за геноцид и други жестоки престъпления", каза Диенг пред Съвета за сигурност на ООН. Вече виждаме наченките на онова, което доведе до геноцида в Руанда, отбеляза Диенг, цитиран от ДПА. Хиляди хора загинаха, а над 1 милион души бяха прокудени от родните си места от сраженията, избухнали през декември миналата година между войските, подкрепящи южносуданския президент Салва Киир, и войниците, верни на бившия вицепрезидент, а сега негов противник Риек Мачар.

Президентът Киир се съгласи да се срещне с бунтовническия лидер Риек Мачар, за да обсъдят създаването на преходно правителство, съобщи вчера регионалното Радио Тамазудж, цитирайки американския държавен секретар Джон Кери. Кери говори на пресконференция след разговори с Киир в южносуданската столица Джуба.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1683 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.21 | 02:26

2
OOH --Tezi ludu li sa? " Ima opasnost", Tam stava Klane na Hora, strahotia !!!
S

2014.05.21 | 02:26

1
ЗАЩО СЕ ЗАНИМАВАТ С УКРАЙНА ?? КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕВРОПА ИЛИ ТЕ ВЕ4Е НАПРАВИХА МИСИЯТА СИ В АФРИКА В АРАБСКИЯ СВЯТ СЕГА ВЕ4Е Е ЕВРОПА????? АГРЕСОРИ КРАДЦИ НА 4ОВЕШКИТЕ ДУШИ !!!!РАДВАМ СЕ 4Е НАБЛИЗО ИМА ПО СИЛНА СТРАНА И ТЯ Е РУСИЯ!!!!

Добави коментар

Водещи новини