Кадафи се крие в български бункер

  • 23 август 2011 06:55

  • 3992
  • 0
Кадафи се крие в български бункер
©

Либийският лидер Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия вероятно се укрива в някой от старите бункери, строени от българската фирма “Техноекспортстрой” преди края на 80-те години на миналия век. Това сочи анализ на български специалист по сигурността, пише в. 24 часа.

Полк. Кадафи не използвал убежищата, правени през последните 20 г. от чужди фирми, защото НАТО имало информация за тях и дори атакува семейството му в една такава къща на 30 април. Според друг анализ, ако е напуснал Триполи, либийският лидер вероятно е поел на юг.

Системи от подземни бази, логистични коридори и фортификации за нуждите на либийското ръководство са били изпълнявани от български строители преди края на 80-те г. на миналия век заради тесните контакти на режимите в Либия и България.

През последните две десетилетия такива поръчки не се давали на наши, а на чужди компании. Кадафи обаче не ги използвал, защото се страхувал, че западната коалиция има точна информация за всеки един от тези сравнително нови укрепления.

Доказателство за това е и атаката от 30 април на сравнително нов комплекс от къщи с подземни комуникации, при която загинаха един от синовете на Кадафи Сейф ал Араб и трима негови внуци.

Заради това според българския експерт либийският лидер и хората от охраната му вероятно са предпочели някой от по-старите бункери, завършени докъм първата половина на 80-те години, надявайки се информацията за тях да е била безвъзвратно забравена или обезличена.

Според експерта Кадафи не би използвал в момента убежищата от последните години и поради факта, че шефът на неговия протокол Нури Мисмари, който бе неотлъчно до него, избяга в Париж малко преди началото на размириците исъс сигурност е предал на натовските военни всички възможни места, за които се сеща.

"А българските бункери са толкова стари, че за тях са забравили всички, дори тези, които са ги строили Можете да бъдете сигурни, че дори настоящият шеф на "Техноекспортстрой" не предполага, че някъде из прашните архиви на фирмата все още може да се открият чертежите на тези подземни укрития", коментира експертът.

Според друг български специалист, запознат с обстановката в Либия обаче Кадафи не би трябвало да се намира в Триполи въобще.

При положение че пътищата му на изток и запад са отрязани от бунтовниците, либийският вожд най-вероятно се е отправил с малка група верни телохранители на юг. По-специално към Себха или района на Гат в югозападната либийска провинция Фезан. В Себха все още се намират поддръжници на режима, а Кадафи има и сантименти към това място, защото част от детските и ученическите му години са минали там. Около Себха живеят и лоялни семейства, произхождащи от неговото племе Каддафа.

Районът около Гат пък е подходящ за укриване на неголеми групи хора заради специфичния си релеф, обособен от планински вериги с безброй долини, пещерни заслони и пътеки, водещи директно към териториите на съседните Алжир или Нигер. В момента никой не знае къде е Кадафи, но се опитваме да изясним това, заяви пред телевизия "Ал Арабия" лидерът на Преходния национален съвет и бивш министър на правосъдието Мустафа Абделджалил.

Последвайте канала на

Novini.bg
3992 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини