Жените и сексът: От какво зависи сексуалният апетит

  • 18 януари 2023 13:39

  • 42671
  • 5
Жените и сексът: От какво зависи сексуалният апетит
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Много жени споделят подобни истории: има периоди, в които желанието за секс е непрестанно. Внимание, либидото е извън контрол! Празник за повечето двойки.Но изведнъж всичко приключва. Секс? Не, благодаря! Похотливостта, която е предизвикала влечение към партньора по няколко пъти на ден, вече може да бъде предизвикана само с фино приложени изкуства на съблазняването. Много жени дори не се сещат за секс, пише в свой материал "Дойче веле".

Нивата на хормоните влияят на либидото

Изследване от 1980 година дава обяснение за този феномен: женският цикъл и променящите се нива на хормоните оказват огромно влияние върху желанието за секс. Това се дължи не само на прякото влияние, което хормоните оказват върху сексуалния апетит, но и на факта, че хормоналните разминавания влияят на физическото и психическото състояние. Ако сте много уморени или изпитвате болка, желанието ви за секс е ограничено.Цикълът започва от първия ден на менструацията и завършва в деня преди началото на следващата менструация. Продължителността на този период е различна - между 21 до 35 дни. Овулацията настъпва около средата на този период. Следователно един цикъл може да бъде разделен на първа и втора половина.

Как да разберем, че той е добър в леглото преди да стигнем до спалнята?

Какво се случва с женското тяло

Всеки месец матката се подготвя за потенциална бременност и се обгражда с добре уплътнен слой лигавица. Ако не настъпи бременност, нивата на хормоните в кръвта - прогестерон, известен също като хормон на жълтото тяло, и естроген, произвеждани в яйчниците - спадат толкова много, че се появява менструация. В началото на първата половина на цикъла има кървене. Желанието за секс е ограничено при някои жени по това време. Не само защото нивото на естроген е сравнително ниско, но и защото периодът често е свързан с болка и дискомфорт. Това обаче може да се промени рязко, щом започне така наречената фоликуларна фаза.

Нивото на естроген повишава желанието

След като лигавицата на матката се изхвърли, фоликулостимулиращият хормон (ФСХ), произвеждан в хипофизната жлеза, предизвиква узряването на нови фоликули. Тези фоликули, в които се намира яйцеклетката, произвеждат естроген. Нивото на естрогена се повишава с узряването на фоликула, а заедно с него и сексуалното желание на жената.Но не само това. Много жени се чувстват особено самоуверени и способни по време на тази фаза. Спортът е не само по-лесен, но и способността за концентрация е по-добра, отколкото в други фази на цикъла. Жените, които използват хормонални контрацептиви, обикновено са пощадени от тези огромни разлики в желанието. Контрацептивите гарантират, че при нивата на хормоните няма да настъпят големи промени. Както нивото на естрогена, така и желанието за секс достигат своята кулминация с овулацията. Големите количества естроген предизвикват отделянето на лутеинизиращ хормон, който предизвиква овулация - фоликулът освобождава зрялата яйцеклетка в маточната тръба, където тя може да бъде оплодена за около 24 часа. А естрогенът продължава да прави каквото може, за да провокира сексуално желание. 

Ето какво се случва в женското тяло при липсата на секс

Прогестеронът намалява сексуалното влечение

Разкъсаният фоликул, в който е узряла яйцеклетката, се превръща в т.нар. жълто тяло. През втората половина на цикъла - лутеалната фаза - жълтото тяло произвежда важните хормони: малки количества естроген, но основно прогестерон. Прогестеронът слага край на голямото желание за секс. 

Така желанието за забавления отстъпва място на сериозните процеси: лигавицата на матката, която вече се е натрупала по време на фоликуларната фаза, трябва да се удебели допълнително и да се подготви за евентуална бременност. Ако жената забременее, прогестеронът гарантира, че тя ще остане бременна. Ако бременността не настъпи, жълтото тяло също регресира и нивото на прогестерона спада.Така прогестеронът напуска сцената, за да отстъпи място на естрогена малко преди следващото кървене. Ето защо жените споделят, че сексуалните пориви настъпват отново преди или дори по време на менструация.

Дойче веле
42671 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Николай Маринов

2023.02.17 | 08:46

5
Всичко е опит...
mmm

2023.01.20 | 22:54

4
Гениално, брат
бойко

2023.01.19 | 07:06

3
може и без да ги е7еш,само и дай пари и готово

2023.01.19 | 00:40

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 2900 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
PaulaFox

2023.01.18 | 15:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини