Видео с "деца на ИД" разбуни Египет

  • 12 октомври 2020 11:50

  • 1221
  • 0
© Getty (архив)

Видеоклип разбуни в Египет, предаде израелското издание "Детали".

Кадрите са били публикувани на 10 октомври и те са станали много популярни в арабскоезичния сегмент на интернет.

"Записът е имитация на убийство на 21 деца в оранжеви роби, в каквито бойци на "Ислямска държава" (ИД) обличат осъдените на смърт. Мъжете, играели ролята на екзекутори, възкресяват "жертвите"  им и им дават по корона – символ за завръщането на човек към живота", написа още цитираната медия.

"Спектакълът е предизвикал бурна реакция сред много жители на африканската страна. Критиките са били в две основни насоки. Първата е била -  участие на деца в сцени, свързани с убийство и смърт. Втората е била, че за декор на представлението е била използвана сграда на християнски храм", допълни "Детали".

Авторите на видеото от своя страна са заявили, че са искали да почетат паметта на 21 египетски християни, убити от ИД.

"На 15 февруари 2015 сайтове, свързани с екстремистката мюсюлманска групировка са разпространили кадри от екзекуция на рибари. Християните са били отвлечени от бойци на ИД и убити в околностите на либийската столица Триполи. Публикацията на видеото е станала повод за първия удар на Кайро срещу позиции на ИД в Либия", припомни медията.

"Египетските християни, наричани копти, са около 10 процента от почти 98-милионното население на страната.  Те са били потискани от векове. Тяхното положение донякъде се подобрило при управлението на президентите Ануар Садат и Хосни Мубарак (1970 - 2011 г.)", допълни "Детали".  

"След Арабската пролет и най-вече след идването на власт на ислямистта Мохмед Морси (управлявал 2012 – 2013 г.) християните отново са станали обект на репресии. Ето защо много копти са подкрепили преврата, довел на власт сегашния лидер на Египет Абдел Фатах Сиси", посочи още цитираната медия.

Последвайте канала на

1221 0

Свързани новини

Водещи новини