Дни преди да почине: Славчо Пеев обмислял да се върне на сцената

  • 01 март 2024 10:52

  • 1051
  • 2
Дни преди да почине: Славчо Пеев обмислял да се върне на сцената
© Bulfoto

Да се върне на сцената е обмислял Славчо Пеев само няколко дни преди да почине. Това разкри пред "България Днес" драматургът на Сатиричния театър Богдана Костуркова. Там вчера бе поклонението пред знаменития актьор.

"Какво нещо е животът! Четири дни преди Славчо да си отиде, си говорихме по телефона и той имаше идеи да участва в спектакли. Казваше, че е по-добре, дори искаше да оставя бастуна. И... ни изненада", казва Костуркова.

Последното участие на Пеев бе в моноспектакъл в "Хепи Сатира" и бе съпроводено от бурни аплодисменти.

"Поклон пред теб и таланти ти, Славчо!" Така голямата грандама на българската естрада Лили ИвановаЛили Иванова Лили Иванова е родена в гр. Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна, а по-късно работи се прости с актьора Светослав Пеев вчера в Сатиричния театър.

Примата изпрати бели рози с черна панделка на поклонението, което бе пред сцената на "смешната трупа".

Още в самото начало прощални думи за таланта и харизмата на покойния си колега изрече директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "За мен Славето беше приятел. Той е от изключителното поколение, което изгради не само Сатиричния театър, но изгради киното, телевизията, създаде съвсем друг тласък през годините на всички тези художествени идеи, които ние днес продължаваме. Наше задължение е да градим тези мостове и съвсем скоро ще сме готови със стол на името на Славчо Пеев, за да могат младите хора да се запознават с него и творчеството му. Такива столове има вече на основателите на Сатиричния театър, пред които всеки ден скланяме глава. Той беше великолепен човек и невероятна личност, поклон пред него", каза Сърменов.

Малко след това дойде и огромен букет от името на носителя на "Златна топка" и "Златна обувка" Христо Стоичков. "Сбогом, бате Славе, за мен бе чест", пишеше на панделката, обхващаща белите цветя. Букети изпратиха и от ФК "Локомотив", където приживе Славчо Пеев работеше.

"Толкова го обичах! Последният от голямото семейство на сатириците. Вълнувам се и нищо не мога да кажа повече. Обичах го като дъщеря, той мен също", каза през сълзи Александра Сърчаджиева. Думите й потвърди и Стефания Кочева, която допълни, че когато се е чувствала най-зле, Пеев й подавал ръка и с усмивка заедно минавали трудни текстове. "Даваше ми сила, кураж!", каза Кочева.

"Той бе последният мохикан от най-големите", каза от своя страна и актьорът Теодор Елмазов.

"Голям театрал, изключителен човек - смирен, цялостен, знаеше какво прави, какво иска и как да си отстоява нещата. Той беше от истинските мъже на България." Това каза министърът на културата Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в, който изпрати венец в памет на актьора.

Близки и приятели се простиха с големия актьор Славчо Пеев

Синът на Георги Калоянчев – Ивайло, се разплака като дете над затворения ковчег и успя да промълви: "За мен той беше като втори баща. Заедно работихме, постоянно се виждахме и извън театъра. За всеки имаше по една добра дума, една усмивка, все помагаше. Седеше ми зад гърба и аз се опитвах да му помагам", сподели, бършейки сълзите си, Ивайло.

"Няма да плача пък аз! Толкова роли имахме заедно, така се шегувахме. Той имаше и едно забавно чувство за хумор, което само ние, актьорите от по-старото поколение, разбирахме. Сега ще му се усмихна, ще сваля кепето и ще кажа: "Поклон, г-н премиер! Айде към оня свят с усмивка!", каза актьорът Стефан Мавродиев.

"Каквото и да кажа, ще е малко за големия човек Славчо Пеев", каза Петър Вучков, който също е работил с актьора. С бели цветя дойде и актрисата Анета Сотирова, както и Силвия Лулчева, Катето Евро и много други.

Глава сведоха пред големия талант на Славчо Пеев и всички от трупата на Сатиричния театър.

Венци и цветя изпратиха от почти всички институции у нас.

Близките на Славчо Пеев ще направят постъпки той да бъде погребан в Алея на творците на Централните софийски гробища.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1051 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:23

2
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­­­и­­ ­м­­­о­­м­­­и­ч­­­е­т­­а­ ­в­­­и­ ­­­о­­ч­­­а­­к­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­­1­8­.­F­­U­­N

2024.03.01 | 11:06

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини