Домът на бизнеса - какви ще са офис сградите на бъдещето

  • 22 ноември 2019 14:03

  • 7855
  • 0
Домът на бизнеса - какви ще са офис сградите на бъдещето
©

Да проектираш дома на бизнесa - това е задачата, пред която са изправени днешните архитекти. Градовете като че бавно, но сигурно, се превръщат в огромни офисни пространства, растящи на височина, от които хората мечтаят да избягат в края на седмицата. Но трябва ли да е така?

Попитахме арх. Кирил Георгиев пред какви трудности е изправена архитектурата днес. Кирил е завършил Архитектура и интериор в Уестминстър, Великобритания и е прекарал семестър в Нова Зеландия, където е изучавал устойчив дизайн и естествена среда. В следващите две години решава да напусне Великобритания и да разгледа Европа - работи за Goldsmith Architects в Ротердам и Bruther в Париж, взима участие в множество обществени проекти в Холандия и Франция. Постоянно пътува и търси вдъхновение в най-различни извивки по света. В момента живее в Лондон, но винаги, когато има време, се прибира в България.

Как се строи модерна бизнес сграда?

Всъщност, не е толкова сложна наука. На първо място, трябва да се осигури достатъчно естествена светлина и достъп до чист въздух. И тук нямам предвид климатични инсталации, а възможност на хората, които ще ги обитават, да излязат навън. След това, сградата трябва да е удобно свързана с градски транспорт или към нея да водят вело-алеи. Противно на очакванията, добрата офис сграда (както и всяка друга) разчита на по-малко технологии и повече натурални решения. Например - правилна ориентация спрямо директна и индиректна светлина (север/юг); използване натурални системи за складиране на енергия и пречистване на вода; изграждане от материали, които не замърсяват околната среда - не от бетон, чиято продукция е един от най-големите замърсители в световен мащаб (отделяики около 5-10% от глобалното co2). Това са едни от основните неща, които трябва да бъдат заложени още на ниво идея за сграда.

Къде според теб трябва да се строят бизнес сгради в големите градове, трябва ли да има обособени бизнес паркове?

В цивилизованите градове се изготвят дългосрочни планове за развитие на различните зони - процеси, които отнемат изключително много експертиза, време, диалог с различни общности и механизми срещу корупция.

Какво мислиш за споделените пространства за работа, които стават все по-модерни и разбиват модела “щом работиш, наемаш офис”?

Моделът на работен ден от 9 до 5 става все по-неактулен и co-working пространствата са все по-често срещано явление на запад, където работят много успешно засега. У нас има тенденция тези пространства да се правят в старинни сгради, което е хубаво, защото така се запазва духът на София. Градът ни е страдал не малко от периоди на разруха, комунизъм и пост-комунизъм, оставили трайни белези върху градската среда. Което пък прави София много специфичен и дори уникален град. Важното е тази идентичност да се запази и градът да не се презастроява.

Гаражът - домът на твоята кола

В тази връзка, какво мислиш за архитектурното наследство на София и изоставените великолепни къщи?

Наследството на София е изключително богато. Има изключителни стари сгради от различни периоди. За жалост, много от тях са оставени да се разрушават и биват замествани от доста по-недостойни такива.

Когато се проектираш една сграда, колко важен е дизайнът на малките детайли - например на вратите?

Когато даден клиент, архитект, строител или институция има искрен интерес да подобри средата, в която живеем, всеки един детайл се превръща във възможност за по-красив свят. Затова не бива да ги пропускаме. Не трябва да забравяме и устойчивостта. Все пак, тази сграда ще е тук десетилетия наред, ще е част от живота ни, от облика на града ни. Важно е как са произведени всички нейни детайли.

Една фамилия, превърнала се в синоним на качество - Hörmann

Живял си на много места. Кой е любимият ти град?

Не бих избрал един-единствен. Всеки град има своите положителни и отрицателни черти, по-малко или повече. Париж, например, е интересен град със страшно много пластове и различни култури. За жалост, подобни градове стават все по-скъпи и недостъпни за живот.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
7855 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини