Как да се отървем завинаги от молците

  • 16 април 2015 09:27

  • 21556
  • 3
Как да се отървем завинаги от молците
©

На всеки се е случвало поне веднъж в живота да извади от гардероба си дреха, проядена от молци. Тази неприятна ситуация обаче лесно може да бъде избегната, ако знаете как да унищожите крилатите натрапници. В случай, че и вие страдате от чудовищата, криещи се в гардероба, прочетете следващите редове и разберете как да се отървете от тях веднъж завинаги. Ако пък предпочитате някой друг да свърши мръсната работа вместо вас, направете заявка за борба с вредителите.

Веднъж щом молците се настанят в гардероба ви, те снасят яйца. Когато ларвите се излюпят, те започват да нападат всяка дреха от естествена материя–тоест всичко от коприна, кожа и памук е застрашено.

За да се предпазите от подобни чудовища, е най-добре на първо място изобщо да не ги допускате до гардероба си. Тъй като превенцията е най-силното ви оръжие, ще започнем с нея, но за тези от вас, които вече са пострадали от нападения на молци, ще разгледаме и какво трябва да се направи, за да се отървем от вече настанили се там насекоми.

Вижте също: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време

Превенция

За да сте сигурни, че никога няма да бъдете навестени от молци, следвайте следващите съвети:

- Петната от храна привличат малките натрапници, така че винаги когато прибирате дреха проверявайте за подобни зацапвания.
- Ако планирате да не носите някоя дреха няколко месеца, съхранявайте я във вакумирани торби.
- Тъй като молците предпочитат тъмните места, ефективно решение е да инсталирате LED осветление, което да ги отблъсква.


- Веднъж на всеки сезон почиствайте изцяло гардероба си с подходящ препарат като внимавате да не пропускате дори едно ъгълче.
- Ако миризмата на репеленти не ви допада, можете да се обърнете към натурални продукти, които прогонват молците. Такива са лавандулата, лимонената трева, розмаринът, ментата и женшенът.

Вижте още: Подгответе дома си за зимата в 5 полезни стъпки

Унищожение


 

За да се отървете от вече настанилите се насекоми, можете да опитате някои от следващите предложения:

- Изтръскайте добре вече нападнатите дрехи, можете дори да ги минете с прахосмукачка. След това ги изперете на висока температура или ги дайте на химическо чистене.


- Минете с прахосмукачка из целия гардероб, в който сте открили повредени дрехи. Опитайте да достигнете всяко ъгълче и ниша, тъй като обикновено именно там се събират ларвите, които нанасят щета. След това напръскайте с подходящ спрей–всеки препарат съдържащ пиретрум, хлорпирифос, алетрин или перметрин е добро решение.
- За да се предпазите от следващи набези, съхранявайте дрехите си във вакумирани торби. За допълнителна защита можете да закупите и някой от гореспоменате натурални репеленти. Понякога може да се наложи да се обадите и на специалист, който да ви избави от досадните вредители.

Ако нещо от видяното тук ви се е сторило добра идея, но не знаете как да действате сами, не се чудете, а се доверете на регистрираните при нас специалисти за борба с вредители. Пуснете заявка за премахване на насекоми, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.

Последвайте канала на

21556 3

Коментари 3

Добави коментар

2016.05.02 | 15:43

3
не знам защо не го споменават но -- поръсете насам натам из дрехите и под килимите с рязан тютюн, ако миризмат ви допада. правете го пролет и есен и няма да видите милец в дома си. колкото по ниско качество е тютюна толкова е по ефективен. УСПЕХ

2015.09.02 | 14:07

2
не знам защо не го споменават но -- поръсете насам натам из дрехите и под килимите с рязан тютюн, ако миризмат ви допада. правете го пролет и есен и няма да видите милец в дома си. колкото по ниско качество е тютюна толкова е по ефективен. УСПЕХ
НЕУТРАЛЕН

2015.08.24 | 12:04

1
МОЛЦИТЕ НАПАДАТ И ПЛАСТМАСОВЕТИ ТОРБИЧКИ. АКО ИСКАТЕ ДА ГИ ИЗГОНИТЕ ЗАВИНАГИ, ЗАПАСЕТЕ СЕ С МНОГО НАФТАЛИН, КАТО ОСТАВЯТЕ ПОНЕ ДЕН ЗАТВОРЕНО НАВСЯКЪДЕ. ТРЯБВА ВИ И ЕДИН ДЕН ЗА ПРОВЕТРЯВАНЕ И ОБЕЗМИРИСЯВАНЕ.

Добави коментар

Водещи новини