Слабото осветление прави офис служителите глупави

09 февруари 2018 09:34

Слабото осветление прави офис служителите глупави
© Pixabay
7421 2

Учени от университета в щата Мичиган стигнаха до извода, че слабото осветление в офисите може да направи офис служителите глупави, позовавайки се на тестове с опитни мишки, пише в."Индия таймс".

Изследователите провели опити с нилски мишки - едни от най-използваните при изучаването на влиянията на циркадните ритми върху човека. Денонощният цикъл на тези гризачи е много близък до нашия. Авторите на изследването държали една група нилски мишки при неярко осветление от 50 лукса през светлата част на деня в продължение на 4 седмици.

Друга част от групата била държана при същите условия на по-ярка светлина- 1000 лукса. Структурата на хипоталамуса, участъкът от мозъка, който превръща краткосрочната памет в дългосрочна, значително се променила при гризачите от първата група. Било констатирано намаляване на броя на връзките между невроните, а също така и скоростта на образуване на нови връзки. Рязко спаднали резултатите при тестове на когнитивните способности на първата група опитни животни.

Изследователите предполагат, че същото се получава и при хората. За сравнение, осветление от 50 лукса е типично за сервизните помещения у дома и санитарните възли. Хиляда лукса са характерни за добре осветено телевизионно студио. След опитите с нилските мишки било констатирано, че държаните в полумрак гризачи бързо възстановявали когнитивните си способности и структура на хипоталамуса след преминаване на осветление от 1000 лукса.

БТА
7421 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар

2018.02.20 | 16:27

259782
Офис служителите си идват глупави от село, светлината не им е виновна, поне в София, България е така

2018.02.20 | 10:32

260571
А силната светлина прави ли ги умни? Този който го е писал със сигурност е глупав.

Добави коментар

Водещи новини