Хърватско градче продава къщи по 13 цента

  • 24 януари 2024 09:29

  • 2134
  • 2
Хърватско градче продава къщи по 13 цента
© Pixabay

В отдалечена част на Хърватия се предлагат за продажба къщи на цена от 13 цента, за да се преборят с намаляването на населението, съобщава "Куриер", цитирани от БТВ. 

Малка община в близост до хърватско-унгарската граница от пет години прилага необичайни мерки, за да запази населението си. В североизточната част на страната, където се избягва туризмът, намаляването на населението е особено силно изразено. 

Опустели улици, изоставени къщи и занемарени ниви характеризират мрачния пейзаж в тези "нетуристически" райони. Леград, малка община на север от Копривница и на изток от Лудбрег, през 2018 г. въвежда политиката "Къща за куна", при която къщи и парцели се продават само за 13 цента. Тази инициатива има за цел да стимулира младите семейства да решават жилищни проблеми.

Кметът на общината Иван Саболич обяснява, че дългосрочната цел е демографското възстановяване на общината, тъй като смъртността все още надвишава раждаемостта.

Наемът в германски град остава непроменен повече от 500 години

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2134 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Така е с еврото

2024.01.26 | 11:25

2
Щи ви обезценят и жилищата!!!!ДИГРАДИРАЛО ОБЩЕСТВО,РАЗБЕРЕТЕ ЕВРОТО НЕ Е ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ ,А ЗА МАСОВИЯ КОНТРЛОЛ И ПЛАН НАД НАСЕЛЕНИТО!!!! БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЩЕ СИ СЕДИМ МИЗЕРНИ НИ С ЕВРО,НИ С ДОЛАР.ЗАПАДА ТРАБВА ДА НИ ДАДЕ ПРЕДИМСТВО И ПРИОРИТЕТ БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН ДА РЕШИ С РЕФЕРЕНДУМ,ВСИЧКО ДРУГО Е ПРАХ В ОЧИТЕ НАХОРАТА,АБСОЛЮТНО ПРИНУДИТЕЛНО СМЕ В ЕС!!!

2024.01.24 | 09:36

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини