Петте български събития през годината, които не трябва да изпускаш

  • 09 февруари 2023 10:05

  • 1819
  • 0
Петте български събития през годината, които не трябва да изпускаш
©

Днес сме по-мобилни от всякога - лесно и бързо можем да запалим колата и да стигнем до всяка точка в Европа. Ако харесвате по-кратки пътувания, можете да планирате да попътувате из България, където можете да се насладите на редица събития и фестивали, чрез които да се докоснете до много от българските традиции.

За да планирате пътешествията, едно от първите неща, от които ще имате нужда, е електронна винетка, която можете бързо и лесно да закупите дигитално от А1, така че да си спестите време и чакане на опашки. Можете да вземете е-Винетка по няколко различни начина и с продължителност подходяща за вашите нужди. Телекомът предлага както годишни винетки, така и уикенд, седмични, за месец или три месеца, а ако сте регистриран потребител на А1.bg, ще получите SMS известие, когато наближи изтичането на валидността ѝ.

Предлагаме ви идеи за 5 от най-известните събития, които можете да включите в списъка си с дестинации тази година. 

1. В края на юни можете да се насладите на перфектното събитие за любителите на плодовете. Празникът на черешата се провежда ежегодно в „овощната градина“ на Кюстендил от 2008 година. В периода 23-25 юни, можете да видите различни произведения, изработени от череши, да участвате в състезателни игри с череши, а през последния ден на празника да опитате от ястията с плода, приготвени от кюстендилските кулинари за конкурса „Череши в кухнята“. 

2. В началото на летния сезон започва традиционният – Роженски събор на народното творчество и животновъдство. Съборът се провежда на живописните роженски поляни в Родопите и е едно от български събития с най-дългогодишна история. През юли събитието събира на едно място стотици народни изпълнители, творци, фолклорни групи и животновъди от различникраища на страната.

3. Ако и през август желанието ви е за пътувания из страната и красотата на българските традиции, можете да вземете участие във Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Събитието ще ви осигури 3-дневно приключение, което ще ви върне век и половина назад във времето. В допълнение към е-Винетката за пътуването до архитектурен резерват Жеравна, за фестивала трябва да се подготвите и с носия или други народни одежди, а мястото предлага всякакви забавления, фолклорни изпълнения, вкусна храна и обособено безплатно място за палатки. 

4. За любителите на традиционните български напитки нашето предложение е да посетят Българския фестивал на сливата. Както вече се досещате, това събитие е тясно обвързано с основния поминък на Троянския край -отглеждането на сливи за производството на ракия и други сливови продукти. Културното събитие се провежда традиционно в община Троян в края на месец септември и предлага множество забавления за малки и големи. Тази година предполагаемите дати на фестивала са 22-24.09.23. 

5. Началото на есента е отличен повод да попътувате и до старата българска столица Велико Търново. Там всяка година се провежда празникът „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“. По време на фестивала ще можете да видите български традиционни занаяти, ръчно изработени сувенири, работилници и дори циркови артисти, които да забавляват най-малките. Датите за тази година все още не са официално обявени, но обичайно са около 20-ти септември.

Ако поне част от тези традиционни български събития съвпадат с плановете ви за пътувания из страната тази година, то е-Винетка от А1 ще ви помогне да сте винаги в готовност за тръгване. А закупуването ѝ може да стане по-бързо и лесно от всякога с приложението на Моят А1, на А1.bg, без дори да се налага да сте потребител на други техни услуги, както и във всеки магазин на А1 в страната.

(платено съобщение)

Novini.bg
1819 0

Водещи новини