Фонтанът на богатството в Сингапур и още от най-уникалните фонтани в света

  • 28 октомври 2022 12:07

  • 2025
  • 1
Фонтанът на богатството в Сингапур и още от най-уникалните фонтани в света
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първоначално фонтаните са се използвали като чисто функционални съоръжения, свързани с извори или акведукти. Предназначението им е било да осигуряват питейна вода за местните жители, а сега предизвикват у хората по цял свят естетически възторг. В наши дни те са едни от най-вдъхновяващите места, които туристите могат да посетят. Някои от уникалните фонтани са така изумителни, че посетителите могат да изгубят представа за времето и пространството. Те оставят у хората чувство за страхопочитание към овладяната водна стихия. Някои от тези фонтани се въртят, други пеят, трети са своеобразно светлинно шоу.

От всички тях извира грандиозен магнетизъм, изящество и мистика. Понякога изглежда сякаш те са дотолкова величествени, че дори успяват да преборят силата на гравитацията. За туристите е безплатно да се насладят на водното шоу, но за сметка на това усещането от тази наслада е едно от най-ценните в живота. За любителите на водното изкуство ето и едни от най-красивите фонтани по света.

Фонтанът на богатството, Сингапур

Фонтанът на богатството в Сингапур е най-големият в световен мащаб. Включен е в книгата на Гинес още през 1998 г с площ от над 1600 кв.м. Намира се в центъра на един от най-големите търговски центрове в света – Сунтек Сити, и е построен изцяло по принципите на древното китайско изкуство фън шуй. През определени периоди от деня фонтанът не работи, а на посетителите се позволява да се разхождат в него. Твърди се, че който ходи три пъти около централната база на фонтана, докосвайки водата непрестанно, ще се радва на добър късмет. Гигантският фонтан оживява през нощта, за да предложи на посетителите едно магическо изживяване – единство на 30-метровите му водни струи и светлинно шоу, което не може да се опише с думи.

Фонтан ди Треви, Рим

Пътуването до Рим остава незавършено, ако не сте посетили световноизвестния фонтан ди Треви. Той е сред най-прочутите с красотата и изяществото си фонтани по целия свят. Датира от древни римски времена и е използван като водоизточник на града. Ежедневно във фонтана се хвърлят монети, чиято обща стойност наброява 3 000 евро. Легендата твърди, че една хвърлена монета във фонтана ще осигури завръщане в Рим. Всяка вечер монетите от фонтана се събират и са даряват за благотворителност. Кражбата на хвърлените от посетители монети е престъпление.

Беладжио, Лас Вегас

В столицата на хазарта Лас Вегас е останало място и за романтика. Танцуващият фонтан Беладжио предлага на посетителите ново представление на всеки 15 минути. Фонтанът предлага хореографии на разнообразни музикални произведения, които изпълнява с помощта на светлинно и водно шоу. Конструкцията струва около 40 млн. долара, но тази инвестиция определено си заслужава, тъй като успява да привлече завиден брой туристи. Често около фонтана могат да се видят влюбени, а и нерядко можем да станем свидетели на предложения за брак.

Фонтанът Сваровски, Австрия

Въпреки че не е сред най-популярните, фонтанът „Сваровски“ ще успее да изуми всеки един турист. Разположен е на хълм в австрийския град Ватенс и е изграден по повод 100-годишнината на световноизвестната компания „Сваровски“. Фонтанът наподобява човешка глава, обрасла в зеленина. Вместо очи има кристали, а от „устата“ му блика струя вода. Зад стената от вода може да видите „Кристални светове“ – арт инсталации, изработени само с помощта на кристали.

Бодхисатва Авалокитешвара, Тайланд

Още едно малко по-нестандартно предложение, става ли дума за фонтани. Изумителният Бодхистава Авалокитешвара е разположен в парк, наречен древен Сиам и е построен през 1963 г. Самият парк е наречен „най-големият в света музей на открито“, а фонтанът само може да допълни изяществото му.

Фонтанът в Дубай

Това е най-големият музикален фонтан в света. Той изпълнява собствени хореографии, като изхвърля вода на повече от 150 метра височина. Осветява се от 6 600 светлини и 26 цветни прожектора, което го прави изключително атрактивна гледка за всеки посетител. Представленията започват в 13:00 и в 13:30 ч. През седмицата в интервала 18:00 – 22:00 се осъществяват на всеки 30 минути, а през уикендите продължават до 23:00 ч.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2025 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.28 | 17:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини