Международният панаир на туристическите забавления и анимации се завръща в Ямбол

  • 15 септември 2022 15:36

  • 1382
  • 0
Международният панаир на туристическите забавления и анимации се завръща в Ямбол
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Международният панаир на туристическите забавления и анимации се завръща с девето издание в Ямбол след две години прекъсване. Той ще се състои от 23 до 25 септември на две сцени – в центъра на града и в Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Тридневното събитие е в рамките на Европейските дни на наследството.

Панаирът ще бъде открит със съвместната българо-полска изложба „От степите към Балканите...“ на Регионалния исторически музей в Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките, филиал Краков. Тя представя значими археологически открития и находки от надгробни могили при съвместната експедиция по средното течение на Тунджа от 2018 г. до 2021 г. Откриването на изложбата е на 23 септември, от 19:00 часа, в Културно – информационния център „Безистен“ в Ямбол, съобщи  говорителят на музея Кремена Димова пред БТА.

Ново звено в Министерството на туризма улеснява бизнеса при кандидатстване по програмите на Плана за възстановяване

Специален гост същата вечер ще бъде артистичната трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“. Те ще представят футуристичния светлинен спектакъл „Квазар“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Огненото зрелище очаква публиката на 23 септември, от 20:30 часа, на площада пред Общината.

В драматичния сюжет на спектакъла стои идеята за борбата за надмощие, а основният фокус е обединяването на силите. Действието се развива във време, в което човечеството и извънземните искат да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с помощта на най-новите светлинни реквизити.

Трупата има и редица изяви зад граница – в Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония, Унгария, Чехия, Италия, Великобритания и Германия. Отличавана е два пъти от Съюза на артистите в България – с почетна златна значка за „Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България“, и за подкрепените от Национален фонд „Култура“ спектакли „Последната сватба на царя“ и „Квазар“. „Палячи“ е и сред лауреатите на престижните национални награди „Икар“ през 2022 г.

В трите панаирни дни Археологическият резерват „Кабиле“ ще бъде сцена за гладиаторски битки, тренировъчни дуели, състезание в олимпийските спортове, детски работилници и ателиета. Тази година ще се включат седем групи за исторически възстановки от България и Сърбия. С антични и средновековни демонстрации ще участват и индивидуални реконструктори. В програмата са включени също „театър на сандъче“, „театър на сенките“ и модно ревю на средновековно облекло. Гостите ще имат възможност да посетят и рекламните щандове на Туристическото изложение „Кабиле 2022“. 

Мая Йорданова
1382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини