В очакване на Коледа. Търговските улици във Виена отново грейнаха

  • 18 ноември 2021 12:49

  • 17643
  • 0
В очакване на Коледа. Търговските улици във Виена отново грейнаха
© Getty images (архив)

Въпреки въведените противоепидемични ограничения във Виена, 30 търговски улици в града светнаха празнично украсени, за да вдъхват надежда на виенчани в тези трудни за всички дни, съобщиха властите в австрийската столица, цитирани от БТА.

Празничната украса по централните улици в Първи район бе официално включена на 12 ноември от кмета на града Михаел Лудвиг и председателя на Стопанската камара на Виена Валтер Рук. За украсата са избрани екологични и енергоспестяващи LED лампички, които намаляват потреблението на електроенергия с 80 процента. Както винаги, всяка от търговските улици има своята индивидуална коледна декорация, съобразена с характера на мястото.

Традиционно, централната улица Грабен е украсена с великолепни полилеи, светещи в мека бяла светлина, под които виенчани и гостите на града посрещаха Нова година на открито и танцуваха валс. За съжаление за втора поредна година тази традиция, известна като Новогодишна пътека, отново е отменена.

Освен познатите мотиви в уличното осветление за Коледа, тази година се добавят и два нови. Ефектни гирлянди ще блестят над централната улица Тухлаубен в Първи район, а дърветата в квартал Сервитен в Девети район ще бъдат осветени за първи път.

Няма да има коледен базар в Мюнхен

Общо 1279 различни мотива са включени в коледното осветление, а ако се подредят всички коледни светлини една зад друга, се получава улица, дълга над 16 километра. Разходите за коледната украса се поемат от Сдруженията на търговските улици, Общината и Стопанската камара.

Осветлението на тридесетте търговски улици ще остане включено до 10 януари.

Валери Зайцев
17643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини