В Китай започна конкурс за избор на най-грозна сграда

  • 21 септември 2021 16:11

  • 10053
  • 0
В Китай започна конкурс за избор на най-грозна сграда
© Pixabay

В Китай бе дадено началото на традиционния конкурс за избор на 10-те най-грозни сгради в страната, съобщи електронното издание на "Гардиън", предава БТА.

Номинирани са 87 здания, сред които църква с формата на цигулка и хотел във Вътрешна Монголия, който наподобява чудовищна кукла.

През последните 11 години китайският уебсайт за архитектура archcy.com приканва желаещите да гласуват в ежегодното състезание. В Китай отдавна експериментират местни и чуждестранни архитекти със смесени резултати.

Сградата на националната радиотелевизионна компания в Пекин по проект на архитекта Рем Колхас от Нидерландия често е обект на присмех в китайските социални медии, защото изглежда като два дълги крака. В незавършен тематичен парк в провинция Хъбей е направен странен опит за смесване на източен и западен стил в сграда, като едната й половина наподобява Храма на небето в Пекин, а другата - зданието на Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Сред номинираните тази година е стъклен мост, който свързва две планини в Съчуан и ужасява туристите с две огромни човешки статуи в етнически костюми в края си, както и гигантска порта в парк в Юнан, която наподобява Триумфалната арка в Париж.

Организаторите поясняват, че целта на конкурса е да се "провокира размисъл върху красивото и грозното в архитектурата и да се насърчи социалната отговорност на архитектите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
10053 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини