Възстановена е екопътеката до Стобските пирамиди

  • 20 септември 2021 14:11

  • 6155
  • 0
Възстановена е екопътеката до Стобските пирамиди
© Google maps

Екопътеката до Стобските пирамиди е възстановена, съобщават от Югозападно държавно предприятие.

Вече приключват възстановителните дейности на архитектурните елементи и укрепителните съоръжения на екопътека „Стобски пирамиди” в местността Кулски рид край кочериновското село Стоб.

Жителите на село Стоб с подписка в защита на пирамидите

За по-малко от два месеца служителите на Държавно горско стопанство „Рилски манастир”, на чиято територия се намира уникалният природен феномен, са свършили много работа.

Като начало са започнали с почистване на екопътеката от боклуци, оставени от недобросъвестни посетители. Изградени са нови 180 метра предпазни парапети, които са обработени с естествени масла като защита от неблагоприятните атмосферни условия, а в основата си са бетонирани и подсилени с крепежни винтове. Реновирани са две беседки, изградени са десет пейки, както и кътове за отдих на две места по протежение на екопътеката. В опасните за посетителите участъци са монтирани дървени укрепления в хармония с природата, които едновременно с това предпазват и почвата от ерозионни процеси, допълва Фокус.

Остава да бъде завършен информационният посетителски център в началото на природната забележителност, който ще е от дърво. Възстановяването на екопътеката до Стобските пирамиди се извършва със средства от стопанската дейност на горското стопанство и с труда на горските служители. Всички дейности по благоустрояване на трасето до една от емблемите на Югозападна България са извършени като е използвана животинска тяга – с коне са доставяни необходимите строителни материали.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини