Пет идеи за летни разходки и местни ястия

  • 10 май 2021 16:10

  • 3839
  • 0
Пет идеи за летни разходки и местни ястия
© Pixabay

Нашата красива страна България е едно забележително кътче от големия свят, наситено с много красиви гледки и забележителности. А и традиционната българска кухня е наистина много вкусна. В това няма спор! foodpanda ще ви даде пет предложения за интересни места, които може да посетите през почивните дни и да опитате от традиционната кухня на различните кътчета в България.

Гарга баир и люлката на любовта във Велико Търново. Гарга баир е живописно място, което се извисява над красивия старопрестолен град. От там се открива невероятна панорама над целия град, река Янтра и зелените хълмове, които заобикалят Търново. Преходът до люлката е кратък – отнема около 20 минути пеша и е подходящ както за деца, така и за по-възрастни хора. В района на старата столица може да опитате традиционен горнооряховски суджук, ряховска пастърма, както и така популярния еленски бут и филе „Елена“.

Геопарк Искър – Панега. За любителите на преходите и дивата природа, екопътеката Искър-Панега е една от най-красивите в България и предлага гъста, наподобяваща джунгла природа. Местоположението и е близо до София, а по време на прехода може да видите над 120 вида птици, 25 от които са вписани в Червената книга на България. Дестинацията е подходяща за еднодневна разходка сред природата. След дългата разходка, може да се насладите на традиционен крокмач от Луковит – това е млечна храна, която е служела за прехрана на хората още преди хилядолетия в земите край гр.Луковит. Всички гости на Луковит могат да опитат вариациите на крокмач с червена чушка, с чесън или пък съвсем натурален.

Драгоманско блато – то се намира на 40км от столицата и може да го съчетаете с похода до екопътеката Искър-Панега. Блатото се намира в Софийската котловина и е най-голямата естествена карстова влажна зона в България. Природата, която го заобикаля е наситена с разнообразен животински и растителен свят. Може да си направите красиви снимки и да се насладите на чистия въздух. В района на гр. София, може да опитате традиционната за България шопска салата. Тя съдържа цветовете на нашия трибагреник – бяло сирене, зелена краставица и червен домат. Всеки посетител на нашата страна задължително трябва да е опитал вкуса на шопската салата!

Село Лещен – красиво малко селце, намиращо се в Западни Родопи. От селото се разкрива спираща дъха гледка към Пирин планина. Лещен е популярен с глинените къщи, в които може да отседнете и да прекарате един спокоен семеен уикенд на тихо и приятно място. В околностите на селото може да разгледате още много красиви забележителности и живописни места. И тъй като Родопите се славят не само с красивата си природа, а и с вкусните си гозби, задължително трябва да опитате традиционната родопска кухня. Чеверме, качамак, пататник, кисело мляко, трахна, сарми с лозови листа, къпана баница, пироли и саздърма – това са само част от неустоимо вкусните изкушения, които Родопската кухня предлага.

Разходка и изкачване на връх Белмекен. Разположен в красивата Рила планина, връх Белмекен е лесен и приятен за изкачване. Преходът започва от брега на язовир Белмекен и отнема около 2 часа. Разходката е лека и приятна, а гледката, която се разкрива от върха е зашеметяваща. А за да е пълна насладата Ви препоръчваме да опитате рилската традиционна кухня – там на почит са картофените ястия и запеканките. Във всяка механа може да опитате Самоковски сач, а за десерт ще ви сервират местна баница с локум и орехи. През зимните месеци Ви препоръчваме да опитате и зелникът.

Насладете се на предстоящите летни дни с разходки сред природата на чист въздух. Опознай България, за да я обикнеш!

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини