Учени: Женският оргазъм е еволюционна реликва

Досега се смяташе, че женският оргазъм, за разлика от мъжкия, няма биологична функция, освен, разбира се, да носи удоволствие. Изследователи от САЩ обаче са установили, че някога оргазмът при жените директно е предизвикал овулация по време на секс, но в хода на еволюцията тази особеност е изчезнала, пише "Популярная механика", предава БТА.

При някои животни (зайци, котки, порове, камили) въпросната особеност все още е запазена - овулацията при женските настъпва директно по време на полов акт. При хората обаче, както при всички примати, овулацията подлежи на редовен цикъл, който при жените е около 28 дни.

"Някога, в по-ранните етапи на еволюционното развитие, освобождаването на зряла яйцеклетка от яйчника е провокирано в резултат на оргазъм по време на секс. Тоест, кулминацията в половия акт при съвременните жени може да се счита за нещо като еволюционна реликва", отбелязват учените от Йейлския университет.

Изследователите обясняват, че невроендокринният рефлекс, какъвто представлява женският оргазъм, е твърде сложен механизъм, за да няма специфична биологична функция. Проучването им може да даде насоки и за подпомагането на жени, които имат определени проблеми с получаването на удоволствие по време на полов акт.

Коментари

 1. 2020.11.22 | 17:58
  а за да има жената редовен цикъл трябва й здраво ръчкане
 2. 2020.11.22 | 16:37
  Нищо в природата нее случаино. След оргазъм жената грее много по спокойна и отпусната а тялото излъчва една много приятна топлина
 3. 2020.11.22 | 16:06
  Много неправилно е,мъже да правят научни теории за женския оргазъм!Природата го е създала,защото е необходим!
  1. 2020.11.22 | 16:33
   мими, на теб, специално, за какво ти е необходим?!
 4. 2020.11.22 | 14:59
  че кой ги е чакал да стигнат до оргазъм в древността????
  1. 2020.11.22 | 15:20
   Не ,просто са го правили много пъти и по често ,явно е било по-спокойно тогава , без пари , сметки банки училища всекидневна работа нерви замърсяване и разни умни системи за управляване на стадата.Май най много за разнообразие е имало клецане
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пътувания

още

Анкета

Одобрявате ли пластичните операции?

Одобрявате ли пластичните операции?

Избрано от Интернет