Пътешествие: Хераклея Синтика, градът от който Александър Велики тръгва да завладява света

  • 19 август 2020 13:34

  • 4384
  • 2
Пътешествие: Хераклея Синтика, градът от който Александър Велики тръгва да завладява света
© Булфото

Хераклея Синтика е разположен на южния склон на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. 

В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.
Над 1000 години Хераклея Синтика е най- важният град по средното течение на Струма. Омир е първият, който споменава синтите и тяхната връзка с Хефест, бога на металургията.
Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал на юг от Рупелското дефиле (в днешна Гърция). Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доцент Георги Митрев, след случайното откриване на голям латински надпис през 2002 г., който превежда, коментира и публикува.

 

По времето на Филип II (359-336 г.пр.Хр.) Хераклея Синтика се превръща в една от македонските царски резиденции. Според историците самият Александър Македонски е бил управител на Хераклея Синтика за известно време. Оттук той започва първите си големи походи. През 168 г.пр.Хр. Хераклея Синтика е завладяна от римляните и като римско селище съществува до времето на император Юстиниан Велики. Градът е почти унищожена от силно земетресение през 388 година, след което постепенно запада и е напуснат от жителите си.

 


От 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доцент Людмил Вагалински. Учените са разкрили част от търговска улица в покрайнините на града, като разкопките и консервацията продължават всяка година. Вече посетителите могат да видят каменна улица с канализация, няколко работилници и магазини, един от които e за театрални маски. До момента в Хераклея Синтика не са правени никакви възстановки, а само е укрепено и консервирано. Всички находки, намерени при разкопките са изложени в историческия музей в Петрич.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
4384 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ивет Софийска

2020.08.21 | 18:33

1
Тези останки ако са в Гърция или Турция, ще го превърнат в световен туристически център. По добре вместо да се консервира, да го реставрират. Защото ще се вложат много повече пари, но много бързо ще се върнат парите от посещения на туристи.
Дядо Стефчо

2020.08.22 | 11:48

2
Ако "реставрацията" е като базиликата в Сандански или Мали Цариград, НЕ БЛАГДАРЯ!

Добави коментар

Водещи новини