Училище по планинарство в Рила събра деца от цялата страна

  • 11 август 2017 14:36

  • 1407
  • 0
Училище по планинарство в Рила събра деца от цялата страна
© Булфото (архив)

Приключенски лагер с училище по планинарство събра и това лято в Югозападна Рила край Благоевград деца от цялата страна. Тези лагери организираме за седма поредна година в района на х. "Бодрост", разказва Александър Христов, заместник-председател на Туристическо дружество /ТД/ "Айгидик" - Благоевград пред БТА.

В края на тази седмица изтича последната за това лято трета смяна с участието на 28 деца на възраст от 7 до 12 години от Русе, Варна, Благоевград и други селища на страната. Заедно с тях незабравими лагерни дни изживяват и деца на наши сънародници, пристигнали от американския Тексас, от Германия, от столицата на Белгия и на европейските институции - Брюксел.

За децата се грижи екип от шестима професионалисти - педагог, планински водачи, инструктори по алпинизъм, по планинско спасяване и планинско ориентиране, лекар-педиатър. Под тяхно ръководство те се учат да опъват палатки и да строят импровизирани биваци от горски материали, да се катерят, овладявайки алпийски способи, да се ориентират сред дивата природа, да се придвижват по трудни терени.

Част от заниманията им преминават в сградата на еколенда - интерпретативният образователен център за деца, изграден по проект на община Благоевград в съседство с хижа "Бодрост". Тук има и изкуствена стена за катерене. Децата споделят, че се забавляват, че са доволни от преживяванията и не на последно място - че са намерили тук нови приятели. Част от тях идват не за първи път.

Мая Йорданова
1407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини