Най-красивите гейзери в света

  • 20 февруари 2014 20:32

  • 6362
  • 0
Най-красивите гейзери в света
©

Изключително зрелищни, гейзерите има само на няколко места по света, тъй като те се нуждаят от определени хидроложки условия за образуването си.

По света са известни около хиляда гейзера, като близо половината се намират в Националния парк Йелоустоун в Съединените щати. Впрочем България може да се похвали, че има най-горещия гейзер в континентална Европа.

Ел Татио, Чили

На Земята съществуват пет големи геотермични райони с действащи гейзери, от които четири са в Исландия, Нова Зеландия, САЩ и Камчатка. Петият е на границата между Чили и Боливия, на 4 320 м надморска височина в Андите. Най-високото гейзерно поле в света се наричат Ел Татио.

Тук има около 80 действащи гейзера, чиито води се издигат от 75 см до 6-7 м. Най-красивите са те на изгрев, когато температурите са ниски и всеки водоем е обкръжен от мистериозна пара.

Хаукадалур, Исландия

Исландия е родина не само на над 30 действащи гейзери, но и на думата „гейзер“. Тук за първи път хората забелязали необикновеното явление. Първият гейзер, открит от хората се казва Гейсир и подобно на повечето горещи избори се намира в долината Хаукадалур.

За съжаление в наши дни той вече е угаснал, но на негова смяна дойде прекрасният Строкур, който изригва на 5-10 минути на височина, достигаща 20 метра.

Забележително е, че цялата ирландска долина на гейзерите доскоро била частна собственост на режисьора Сигурдур Йонасон, който я подарил на държавата. Той купил мястото през 1935 г. от производителя на уиски Джеймс Крейг, оградил го и започнал да събира входна такса. Днес всеки желаещ може свободно да се наслади на красотата на гейзерите на Исландия.


Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини