Галерия и зала “Оборище 5” представя концертa BJÖRK ALTERNATIVE

На 24.06.2019 г от 19:30 ч. Зала “Оборище 5” ще преложи на публиката еднo пътуване с музиката на исландската певица Бьорк. Проекът “Bjork Alternative” на Мила Михова (сопран) и Николай Стойков (пиано, клавесин, челеста) е едно от най-смелите и авангардни музикални събития. За първи път той е представен с огромен успех в рамките на фестивала ppIANISIMO през 2018 година.

В същността си проектът е създаден от самата Бьорк- исландска поп икона, известна по целия свят със своите неповторими музикални и визуални експрименти. Тя сама създава аранжиментите на някои от най-популярните си песни във версия за класически музиканти- оперна певица под акомпанимент на старинни инструменти. Оголени от традиционните за музиката на Бьорк електроника, звукови ефекти и авангардна визуална среда, песните придобиват особено театрална форма на камерни пиеси, а при смяната на инструментите, те се движат от бароково, през класическо до късно романтично звучене. До този момент тази версия е изпълнявана много малко пъти, но от забележителни музиканти като исландската оперна певица Asgerdur Juniusdottir и американската супер дива Рене Флеминг.

Изпълнението на песните на Бьорк в този им аранжимент, позволява на муикантите да отбележат специалния композиторски талант на певицата, а на публиката да се докосне до този талант без риска да остане с усещането, че слуша кавъри, в изпълнение на музиканти, които имитират вокалния и изпълнителски стил на Бьорк.

От първото изпълнение досега, програмата търпи промени и развитие. В концерта на 24.06 в зала “Оборище 5”, публиката ще има въможността да чуе неизпълнявани до този момент песни на Бьорк, включително първта ѝ композиция, която тя написва на 12-годишна възраст в чест на големия исландски художних Йоханес Кярвал. Първоначално замислена като пиеса за флейта, композицията се превръща и в песен,  която ще можете да чуете в изпълнение на Мила Михова и Николай Стойков на оригинален исландски език.

Останалите песни прослeдяват равитието на Борк от първия ѝ албум до по-късните ѝ работи. В концерта са обособени две смислови теми - за Тялото и за Духа, които Бьорк изследва с огромна доза любопитство.

В контекста на екстравагантния първообраз, неминуемо заложен в подбора на музика, артистите ще предоставят и визуална среда, особено подходяща както за изключителната зала Оборище 5, така и за особено актуалната в момента модна тема CAMP.

Мила Михова е родена в София. Завърша НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене. Следва специализация в опера студиото на академията "Санта Чечилия" в Рим, под ръководството на историчеката прима на белканото Рената Скотто. Неин учител е българската прима Дарина Такова, а по-късно специлизира и с Марила Девиа.

Дебютът ѝ е като  Фиордилиджи в "Така праят всики" от Моцарт, следват роли като Лучия в "Лучия ди Ламермур" от Доницети и Друзила в "Коронацията на Попея", както и редици концерти и продукции за млади оперни артисти в България и чужбина. Изявявала се е в коцерти в Португалия, Испания, Италия, Франция и др. Финалист е на международни конкурси като "Магда Оливеро", "Джулио Нери" и "AsLiCo". През 2018 година прави дебюта си на престижния Rossini Opera Festival в Пезаро, Италия с  ролята на Мадама Кортезе в "Пътуване до Реймс", а по-късно през същата година изпълнява сопрановата партия в "Малка тържествена меса" от Росини в le Grand Amphithéâtre de la Sorbonne в Париж като част от световните чествания на 150-годишнината от смъртта на Джокино Росини.

В България е активен участник в някои от най-важните музикални фестивали- Софийски музикални седмици, Новогодишен музикален фестивал в НДК, Мартенски музикални дни, Piano extravaganza, ppIANISSIMO. Изнася солови рецитали в зала "България" и НДК, под акопанимента на световнопризнати пианисти. Репертоарът ѝ включва белкантови роли, ораториални произведения и огромно количество рядкоизпълнявана камерна музика.

Николай Стойков започва да свири на пиано и флейта на 11 годишна възраст. Срещата с първата му учителка по пиано, Теодора Шипковенска, е определяща за избора му да посвети живота си на музиката.

Завършва с отличие Националното музикално училище „Любомир Пипков” в класа по флейта на Мила Павлова, а след това и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” с магистърска степен при проф. Лидия Ошавкова. Между 2010 и 2017 продължава музикалното си образование във Франция. Първо в Консервторията в Страсбург, в класа по флейта на Сандрин Франсоа (първа флейта на Филхармонията в Страсбург), а след това в продължение на три години специализира със световно известния флейтист Патрик Галоа в Париж.

Интересът и страстта към старинната музика го вдъхновяват да учи клавесин и барокова интерпретация при френските клавесинисти Жоел Понте и Виолен Кошар.

Николай Стойков е носител на редица награди като солист и камерен музикант от различни национални и международни конкурси като „Млади Виртуози”, „Музиката и Земята”, Академичен конкурс „Никола Стефанов” и др.

Николай има разнообразни концертни изяви със солови и камерни рецитали в България и чужбина, както и участия във фестивалите “ppIANISSIMO”, “Нова българска музика”, “Изкуството на барока” и др.

Реперторът му обхваща многобройни произведения от епохата на Ренесанса до наши дни.

Николай e убеден, че същественото за един артист е да бъде уникален и да има истински музикален почерк, така че всеки концерт да се превърне в емоционално преживяване споделено с публиката.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Музика

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет