Едуард Енинфул очерта нова мисия пред британския "Вог"

  • 29 октомври 2023 12:17

  • 1140
  • 3
Едуард Енинфул очерта нова мисия пред британския "Вог"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

През тази седмица Би Би Си съобщи, че главният редактор на британското издание на сп. „Вог“ Едуард Енинфул заема първо място в т. нар. Пауърлист на Обединеното кралство. Това е своеобразна класация за влиянието на личности с карибски и афрокорени. Така 51-годишният Енинфул официално беше признат за най-влиятелния чернокож мъж във Великобритания.

Това първо място е забележително и поради факта, че в крайна сметка Енинфул е редактор – макар и на легендарното издание на медийната компания „Конде Наст“. След като наследява Александра Щулман на поста през 2017 г., той се превръща не само в първия мъж начело на британското издание на модната Библия, но и в истински медиен законодател от ново поколение. Енинфул успява да увеличи дигиталния трафик на списанието с цели 51 процента и да увеличи приходите от реклама. 2020 г. не е добра за американския „Вог“. Британският обаче е стабилен и проспериращ във време на трансформация. 

Енинфул, чиято професионална биография включва американския и италианския „Вог“, както и сп. „W”, дръзва да извърши нещо непознато досега – променя частично профила на списанието, чието предназначение е да служи като ориентир на жените от по-заможните класи. Отказвайки се да продава мечтана визия, той се насочва към реализма. Лица на „Вог“ стават Опра Уинфри, Риана, Маркъс Ръшфорд... но и Джуди Денч. 85-годишната актриса е най-възрастният модел на британското издание. Законодателите в модата, киното, стила са на различна възраст и представят расовото и културното многообразие на страната, гласи посланието на Енинфул. Така британският „Вог“ постепенно излиза от ролята си да промотира новите модни линии и се доближава до бизнес модела на друго легендарно издание на „Конде Наст“ – сп. „Венити Феър“, посветено на масовата култура и духа на времето.

Докато големите дизайнери на модния подиум се вдъхновяват от ежедневието и показват колекции в т.нар. уличен стил, Едуард Енинфул успява да представи модата като органична част от съвременните социални послания. През 2022 г. актьорът Тимъти Шаламе става първият мъжки модел на корицата на „Вог“, разбивайки окончателно стереотипната представа кои личности могат да бъдат лидери на мнение и ролеви модели в съвременния свят.

През юни тази година Енинфул обяви оттеглянето си от британския „Вог“. Очаква се през март 2024 г. публиката да види последната му корица. Това означава, че неговото трансформиращо влияние е продължило по-малко от 7 години – твърде малко в сравнение с Александра Шулман, която заема поста на главен редактор от 1992 г. до 2017 г. Дори напускането на Енинфул е част от промените на луксозните издания. Във време на промени е ненужно и безсмислено личността на главния редактор да остава твърде дълго отпечатъка си върху крайния продукт.

През следващата година постът на главен редактор на британския „Вог“ ще бъде зает от Чиома Нади, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1140 3

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.30 | 10:41

3
Как може да сложат такава маймуна.

2023.10.30 | 01:26

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.10.29 | 12:59

1
Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена-----> mub.me/mono

Добави коментар

Водещи новини