Видни лица от модата почетоха дизайнерката Вивиан Уестууд

  • 03 февруари 2023 09:13

  • 1040
  • 0
Видни лица от модата почетоха дизайнерката Вивиан Уестууд
© Фейсбук/ Академия за мода
Слушай новината Слушай новината

Академията за мода почете паметта на емблематичната британска дизайнерка Вивиан Уестууд, която си отиде на 81-годишна възраст в края на 2022 година. Това се случи по време на социално-културния проект "Вечери на стила".

Носители на "Златна игла" и други талантливи модни дизайнери, коафьори и гримьори презентираха тоалети, вдъхновени и посветени на британската дизайнерка в столичната галерия "Милениум", разказват от Академията за мода, пише БТА.

"В стила на Вивиан Уестууд изпъкват най-вече бунтарството, неконформизмът и комбинацията на дълбока естетическа култура, от една страна, и усетът за духа на времето и атмосферата на улицата, от друга. Нейното изкуство впечатлява с изключителната интелигентност и компетентност по отношение на естетическите знаци и символи на важни етапи от цивилизацията. Тя се вдъхновяваше от реалния живот, от улицата, от рокмузиката", коментира проф. Любомир Стойков, главен организатор на събитието.

"Да не забравяме, че не пънкът създаде Вивиан Уестууд, а Вивиан Уестууд създаде пънка. Тя и Малкълм Макларън имат най-голям принос към семиотиката на визуалния хаос в духа на "Шокът е шик!". Незабравими ще бъдат нейните каузи в защита на бедните и онеправданите, за налагане на устойчивата мода и за опазването на природата. Кралицата на пънк модата ще продължава да ни се усмихва иронично, да ни вдъхновява и от другия свят, защото е безсмъртна! Поклон пред паметта на Вивиан Уестууд", каза още той.

Във вечерта, посветена на Вивиан Уестууд, бяха показани няколко тематични произведения на носителите на "Златна игла" - Радостина Долапчиева, Албена Александрова, Аксел Харди, Мариела Гемишева и Светослав Колчагов. Лиа Каменова също представи аутфит по темата. Артист-коафьорът Мария Караганова и гримьорът Диана Конова презентираха грим и прическа в стила неопънк. 

Светослав Колчагов, дизайнер-асистент на Вивиан Уестууд, дойде специално от Лондон за събитието. Той показа костюм от колекцията “KB” на KolchagovBarba, изработен в традициите на висшата мода (Haute Couture). 

Почина дизайнерката Вивиан Уестууд

Гвоздеят на вечерта бе представянето на оригинален аутфит на самата Вивиан Уестууд, съчетаващ в едно едни от най-известните компоненти на дизайнерката - плисирана пола от шотландско каре и драпирани корсети, повлияни от ерата на Мария-Антоанета, и обувки с висока платформа. Става дума за облекло, създадено от Вивиан Уестууд с наименование Active resistance to propaganda, есен/зима `2005. Тоалетът беше представен от модела Кристина Несторова. Ексклузивното облекло беше доставено специално за вечерта от Светослав Колчагов.

Проф. Стойков проведе импровизиран разговор с Колчагов, от който стана ясно, че Вивиан непрекъснато е повтаряла на своите ученици и асистенти да не се оплакват от работата и да не приемат труда като робство. "В модата хората не оценяват колко много труд е вложен при създаването на една колекция. Вивиан Уестууд ни учеше и ни внушаваше, че сме там за удоволствие, че сме артисти и правим мода, защото това е нашата страст. Аз бях единственият от нейните асистенти, който създаваше дрехите, които носеше. Предполагам, че тя не е искала да се съблича пред всеки", разказва Светослав Колчагов. Той разказа и интересни моменти, свързани с прякото му участие в създаването на прочутата сватбена рокля на Кари Брадшоу (героинята на Сара Джесика Паркър) от филма "Сексът и градът".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1040 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини