"Диор" почете Джозефин Бейкър и свободата на 20-те години на Седмицата на висшата мода в Париж

  • 24 януари 2023 13:28

  • 992
  • 0
"Диор" почете Джозефин Бейкър и свободата на 20-те години на Седмицата на висшата мода в Париж
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Диор" почете Джозефин Бейкър и свободата на 20-те години на миналия век с колекцията, която представи в понеделник вечер в първия ден от Седмицата на висшата мода в Париж, съобщи АФП.

Певица, танцьорка, участник във Френската съпротива и правозащитник, "Джозефин Бейкър е велик артист и единствената цветнокожа жена, допусната в Пантеона, която чрез облеклото си определя положението си и самата себе си", каза за АФП дизайнерката на дамската колекция на "Диор" Мария Грация Киури.

Дефилето бе сред инсталация, създадена от афроамериканския артист Микалене Томас, с портрети на Джозефин Бейкър, Нина Симон и още 11 цветнокожи жени, пионери в своите среди. Сред публиката бяха актрисите Катрин Деньов, Изабел Аджани, Розамунд Пайк, Елизабет Дебики, Бианка Джагър.

Клиентка на модна къща "Диор", Джозефин Бейкър въплъщава с мускулестото си тяло и къса коса една друга женственост, различна от емблематичния New Look на "Диор" с тънка талия и прибрани рамене, подчертани от силно вталеното и разкроено в ханша сако и разкроената пола.

Вдъхновена от промените в стила на Бейкър от пристигането й в Париж през първото й шоу със силни колониални образи и преход към символ на стил ар деко, Киури им отдава почит в колекцията си. Сака от кадифе напомнят на тоалетите, които Бейкър носи в гримьорната си след спектаклите. "Непосредствено след успеха си, тя прави много прецизен моден избор - дневни костюми, но и плисирани поли...Тя е била изключително наясно как да използва популярността си в полза на другите жени", каза Мария Грация Киури.

Джозефин Бейкър и Марлене Дитрих, приятелка на Кристиан Диор и друга муза на модната къща и колекцията й, "представляват младите жени, изпреварили времето си. Това е колекция за жената, която иска да избере собствения си начин на живот", добави тя.

Колекцията е препратка към Бурните двадесет години на миналия век, "особен исторически момент, особено за Париж, където жените имат голяма свобода. Силуетите са опростени, корсетите изчезват. Те се обличат удобно, но си остават женствени и много бляскави".

"Скиапарели" откри сезона на висшата мода в Париж с изобилие от бляскава фриволност и обемни силуети преди дългоочакваното шоу на модна къща "Диор", съобщи Асошиейтед прес.

"Скиапарели" предложи и сюрреалистичен поглед върху класиката от 30-те години, времето на възхода на основателката на модната къща Елза Скиапарели.
Златни акценти и сложни украшения повдигнаха настроението на първото дефиле на колекции пролет-лято за сезона пред ВИП гостите в позлатения атриум на Пти Пале във френската столица в понеделник вечер.

Дизайнерът Даниъл Роузбъри бе в топ форма, преобразявайки класически стилове в неочаквани модели. Тъмен смокинг с обемни рамене бе трансформиран в минималистичен космически екип. Бронзово бюстие като гигантска черупка от стрида се издига като ветрило пред лицето на модела. 

Колекцията отдаде почит към основателката на модната къща, чиято уникална фриволност очарова публиката по света. Гигантската лъвска глава в колекцията - забавна, изобретателна и находчива, бе реверанс към сюрреализма, но и мощно послание за използването на кожи.

В разрез с правилата на Парижката седмица на модата, която обръща гръб на дигиталното, нидералндският вундеркинд Ирис ван Херпен с гордост обяви, че вместо да представи традиционно модно шоу, брандът ще предложи "дигитална презентация, която позволява повече творческа свобода и възможност за разказване на истории".

Ван Херпен предложи лична презентация на пролетната си колекция, както и стилизираното видео "Карт бланш", в което заедно с Жули Готие изследва как женската красота може да се използва като форма на контрол, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
992 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини