"Шанел" представи облекла от туид на Парижката седмица на модата

  • 08 март 2022 20:39

  • 9598
  • 0
"Шанел" представи облекла от туид на Парижката седмица на модата
© Getty Images

Костюми, палта, панталони: жената на "Шанел" е облечена в туид в нюанси от шотландски пейзажи, както когато Габриел "Коко" Шанел си присвоява дрехи на херцога на Уестминстър, в колекцията за сезон есен-зима 2022/2023, представена в рамките на Парижката седмица на модата, предаде Франс прес.

В последния ден от дефилетата във френската столица ревюто на "Шанел" се състоя в Гран пале, чиито стени бяха покрити с черен и бял туид. С него бяха декорирани също местата на гостите, както и поканите за ревюто. 

"Да посветиш цялата тази колекция на туида е почит, доказателство", заяви творческият директор на "Шанел"  Виржини Виар.

Тази материя, произхождаща от Шотландия е кръстена на едноименна река, разположена на границата между Англия и Шотландия, и е изтъкана от дебели вълнени нишки с различни цветове, за здрава и устойчива дреха.

Основателката на модната къща, Габриел Шанел, накара жените да носят туид през 50-те години на миналия век - плат, използван първо от селяни и ловци, преди да бъде възприет от английската аристокрация за игра на голф.

„Тръгнахме по стъпките на Габриел Шанел край река Туид, за да си представим туида в цветовете от пейзажа там“, казва Виржини Виар.

Манекените показаха розово палто, изпъстрено със синьо и лилаво, костюм в цвят бордо със златисто, вдъхновени от шотландските пейзажи. Тоалетите се носят с черни и бежови гумени ботуши. Обувки на висок ток със заострени върхове пък са комбинирани с елегантни къси черни рокли, винаги с плътни, дълги чорапи.

В тази колекция есен-зима 2022/2023 Виржини Виар върви по стъпките на историята на Габриел "Коко" Шанел с херцога на Уестминстър и „якета, които тя присвоява“.

„Няма нищо по-секси от това да носиш дрехите на човека, когото обичаш. Очарована съм от жеста, който винаги е актуален”, обясни дизайнерката.

Мъжките якета са феминизирани, леко широки.

Представената колекция на "Шанел" - в розово, зелено и червено - е жизнерадостна , дори крещяща, вдъхновена от Англия от шейсетте години. Нещо рядко срещано в тази Парижка седмица на модата, която се проведе в разгара на войната в Украйна и беше белязана от тъмни цветове, допълва БТА. 

Весела Найденова
9598 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини