Пижамата – дреха на 2020

Какви са последните модни тенденции зима – пролет 2021 година. В центъра на вниманието и като писък на модата са пижамите или т.нар. "дискретни нощни облекла", на които им е време дори да излязат от вкъщи. Какво още за новата пижамена тенденция в модата – разказва модната дизайнерка Рeвитал Надив, собственичка и на фабрика за модна конфекция, пред Феня и Искра Декало в интервю за БНР.

Пижамата навлиза в западния гардероб от Индия и означава дреха, която закрива краката. Всъщност, само бебешките ританки закриват изцяло краката. Преди да има пижами, се е спяло с нощници, шапчици и други аксесоари за нощта. Интересно е, че едновременно с мисъл за нощта пижамата има аналог с чувството за отнета свобода. Неслучайно на райета, както и пижамите, са затворническите дрехи. Когато в средата на миналия век светът беше завладян от хипи движението, пижамите получиха по-весели и предизвикателни цветове и раираните дрехи на затворниците бяха заменени с оранжеви.

Модата отразява всички важни исторически събития. Например през 20-те години на миналия век след войната облеклата на хората са били в тъмни и неутрални цветове. След Втората световна война идва модата на дрехи тип армейска униформа. Преди десетина години дискусии в обществото породиха облеклата унисекс. Днес не знаем колко време ще продължат периодите на изолация и да си облечеш официалните дрехи или изобщо дрехите, за да изхвърлиш боклука, или да отидеш до магазина или аптеката, се превръща в нещо натоварващо и дори... претенциозно. Все повече срещаме хора, излезли набързо, както са по пижама и наметнали яке или палто.

Но дрехите показват и социален статус, та били и домашни. Обикновено дизайнерите разработват новите си колекции година и половина преди дефилето. И докато учените работеха по ваксините, стилистите разработваха модните линии на... пижамите за 2021 година. Става въпрос за платове и кройки, които са по-различни от досегашните, но и удобни.

Почина модният дизайнер Пиер Карден

В цял свят са познати т.нар. "пижамени партита". Често и децата канят свои приятелчета на гости с нощувка. Според традицията се носят спални чували, но и... красиви пижами. Трябва да бъдат и удобни за боя с възглавници, скачането по леглата и всичко съпътстващо.

За пижамената мода влияе и "Биг Брадър", както и различни инфлуенсъри в социалните мрежи.

Заради ограниченията днес не се търсят официални дрехи. Сватбите са в камерен състав, а голяма част от културния живот е онлайн – официалните костюми и дългите рокли с гол гръб останаха сякаш в миналото. И затова можем да допуснем, че най-очакваният новогодишен подарък дори и за най-претенциозните и елегантните е... официалната пижама от новите модни колекции зима – пролет 2021 година.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Мода

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет