"Кристиан Диор" влиза в музея (снимки)

  • 31 януари 2019 17:40

  • 1004
  • 0
"Кристиан Диор" влиза в музея (снимки)
© Getty Images

Лондонския музей "Виктория и Албърт" представя изложба с тоалети на френската модна къща "Кристиан Диор", влезли във новините - от роклята на принцеса Маргарет на 21-вия ѝ рожден ден до тази, с която Дженифър Лорънс получи награда Оскар, предаде Ройтерс.

Освен тоалети и скици, в изложбата са включени аксесоари и флакони за парфюми. Изложбата "Кристиан Диор: дизайнер на мечтите" проследява отблизо историята на луксозната марка, която е олицетворение на висшата мода, от нейното основаване през 1946 г.

 

Повече от 500 творения на Диор и шестимата му приемници ще бъдат изложени в музея "Виктория и Албърт" от 2-ри февруари.

"(Диор) не само...прави революция в модния дизайн, но също е забележителен като бизнесмен", каза Ориол Кюлан - куратор на музея в областта на модата и текстила. "Неговият бизнес модел много се доближава до днешния. Той се стреми да има глобален поглед и да присъства на различни пазари".

 

Изложбата представя едно от най-ранните творения на Диор - костюм с вталено бяло сако и черна плисирана пола от 1947 г., с който той прави модна революция и лансира новия стил в дамското облекло "new look".

Друг известен експонат е избродираната със златни шевици копринена рокля, която британската принцеса Маргарет носи през 1951 г. С този тоалет сестрата на Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и е и на официалния портрет от своя 21-ви рожден ден.Изложбата проследява и обичта на Диор към Великобритания, където той е правил множество ревюта.

"Той беше открит англофил", каза още Ориол Кюлан. "За него това беше важен пазар".

Кристиан Диор умира през 1957 г. на 52-годишна възраст. Младият Ив Сен Лоран поема творческата дейност, а след него идват други творчески директори - Марк Боан, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Симънс и от 2016 г. - Мария Грация Киури.

При всяко творение на "Диор", носено от кралска особа и известна личност, се уточнява кой е неговият дизайнер и се показва как той продължава наследството и очарованието на Диор.

"Прекрасно е да се види как тези дизайнери са толкова различни, но винаги правят препратка към същината в творчеството на Диор, обхващайки различни теми като градината, пътешествията и исторически събития," уточни Кюлан.

 

БТА
1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини