-
29 ноември 2024 09:56
- 597
- 0
Проучване разкрива изненадваща полза за здравето от използването на еърфрайър - и тя не е свързана с храната, а с чистотата на въздуха у дома, съобщава Мейл онлайн.
Вече е известно, че еърфрайърът е по-евтин и по-ефективен от традиционната фурна. Сега ново проучване разкрива изненадваща полза за здравето от използването на модерните печки в кухнята. Изследователи от Университета в Бирмингам установиха, че еърфрайърът произвеждат много по-малка част от замърсяването на въздуха в дадено помещение в сравнение с други уреди и методи на готвене.
В своето проучване екипът е приготвил пилешки гърди по пет популярни метода, включително пържене на горещ въздух (еър фрайър). Анализът им разкрива, че еърфрайърът произвежда най-малко фини прахови частици (ФПЧ) и летливи органични съединения (ЛОС) от всичките пет метода, допълва БТА.
Предишни изследвания показаха, че замърсителите на въздуха в помещенията могат да увеличат риска от няколко заболявания. Хората прекарват средно повече от 80% от времето си на закрито, като емисиите от готвенето допринасят значително за замърсяването на въздуха в помещенията - пишат изследователите в своето проучване.
„Излагането на замърсители на въздуха в затворени помещения може да предизвика различни последици за здравето, изразяващи се в остри симптоми и хронични заболявания, като сърдечна недостатъчност; сърдечносъдови заболявания; мозъчносъдови заболявания; невродегенеративни заболявания; белодробни заболявания, включително емфизем и бронхит; дразнения в дихателната система и очите; респираторни инфекции и астматични пристъпи; повишен риск от рак и смъртност, особено при уязвимите хора“.
Известно е, че готвенето е основен източник на замърсяване на въздуха у дома. Въпреки това досега не са правени много изследвания на замърсяването на въздуха в помещенията, причинено от сравнително новите еърфрайъри. В новото си проучване, публикувано в Indoor Air, екипът си поставя за цел най-накрая да изясни ситуацията.
Изследователите приготвили пилешки гърди в добре контролирана изследователска кухня, като използват пет различни метода - пържене в тиган, пържене в уок, пържене във фритюрник, варене и пържене на горещ въздух.
По време на процеса на готвене изследователите наблюдавали нивата на два замърсителя на въздуха в помещенията – фини прахови частици (ФПЧ) и летливи органични съединения (ЛОС). Праховите частици съдържат микроскопични твърди ядра или течни капчици, които са толкова малки, че могат да бъдат вдишани. Летливите органични съединения (ЛОС) пък се отделят под формата на газове и включват различни вредни химикали.
Анализът им показа, че пърженето в тиган е най-замърсяващият метод на готвене, при който се отделят 92,9 микрограма ФПЧ на кубичен метър въздух и 260 части на милиард ЛОС.
Фритюрникът не е бил много по-добър по отношение на ЛОС - 230 частици на милиард, както и 7,7 микрограма ФПЧ на кубичен метър въздух.
Пърженето в уок е второто най-лошо по отношение на ФПЧ, като се отделят 26,7 микрограма на кубичен метър въздух, заедно със 110 части на милиард ЛОС.
И макар да си мислите, че варенето е най-малко замърсяващият метод, изследователите са установявили, че това не е така нито по отношение на ФПЧ, нито на ЛОС. При варенето се отделят 0,7 микрограма ФПЧ на кубичен метър въздух и 30 части на милиард ЛОС.
При пърженето на въздух обаче се отделят само 0,6 микрограма ФПЧ на кубичен метър въздух и 20 части на милиард ЛОС.
Професор Кристиан Пфранг, главен автор на изследването, заяви: „Съществуват редица съпътстващи фактори, които влияят върху нивата на замърсяване от готвенето, наред с използвания метод, включително количеството използвано олио и температурата на печката. Това, което можем да кажем със сигурност, е, че подобряването на вентилацията в кухнята чрез отваряне на прозорци или използване на аспиратори ще помогне за разпръскване на замърсяващите частици и ще намали излагането на хората на въздействието им“.
В рамките на проучването изследователите продължили да измерват замърсяването и след приключване на готвенето.
Това разкрило, че замърсителите се задържат в кухнята повече от час след приготвянето на храната, въпреки че самото готвене трае само 10 минути.
„Много е важно да се разбере, че частиците остават във въздуха доста дълго време след приключване на готвенето“, каза професор Пфранг и допълни:
„Така че продължаването на проветряването или поддържането на включени аспиратори за определен период от време наистина ще помогне да се избегне натрупването на това замърсяване в помещенията и ще намали възможността вредните вещества да бъдат пренесени и разпространени в цялата къща и свързаното с това по-голямо излагане на хората“.
Последвайте канала на
Свързани новини
СО с препоръка към училищата и детските градини във връзка с умерено превишение на нивата на ФПЧ
07 януари 202517:03
Какво дишаме?: По-високи нива на замърсяване заради мъглата и горене на отпадъци
03 януари 202519:50
През декември Столичният инспекторат е съставил 56 акта на обекти, източници на замърсяване
31 декември 202419:27
Контузия провали Григор Димитров и на Australian Open
Футболист на ЦСКА - София липсва трети ден от лагера на "червените" в Турция, изтъкнал е сериозна причина
Талис: Да играя с Роналдиньо беше уникално, срещу ЦСКА - София не се уплаших, не бе по-различно от Бразилия
ЦСКА - София вади над един милион за национал на Беларус
Първо в Sportal.bg! Самоков и Варна в спор за домакин на Купата
Ден 2 от Australian Open 2025: Томи Пол се доближава до топ 10
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Нарежда ли се политическият пъзел: Формулата на властта се очертава да бъде 11/4/4, кои ще са министри
13 януари 202513:19
Делян Пеевски: България не може да бъде заложник на алчни деребеи и ДС-призраци
13 януари 202513:58
Манол Генов от БСП: От години съм готов да съм екоминистър
13 януари 202513:01
Асен Василев: Рискуваме да нямаме бюджет чак до август месец при определена хипотеза
13 януари 202512:55
Политологът Георги Проданов: Евентуалната коалиция изглежда поразително безпринципна
13 януари 202511:39
Българска федерация ШОТОКАН Карате-до: Лицето Явор Дянков не е член
13 януари 202511:27
Обявиха в кои области има най-много болни от грип
13 януари 202512:02
Жена скочи от 12-ия етаж в Добрич, проверяват дали мъжът ѝ е замесен
13 януари 202512:43
Пиян шофьор на автобус блъсна три паркирани коли в Пловдив
13 януари 202512:50