Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане

  • 12 септември 2024 22:38

  • 426
  • 0
Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане
© Gettyimages

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане, съобщава БТА, позовавайки се на научно изследване. Освен че водят до изгаряне на калории, редовните физически упражнения в продължение на няколко месеца водят до модифициране на мастната тъкан - телесната мазнина се съхранява по по-здравословен начин.

Проф. Джефри Хоровиц от университета в Мичиган и неговият екип са сравнили резултатите при две групи хора със затлъстяване. Първата група се състои от 16 души, които тренират минимум четири пъти седмично през последните две години. Втората група от 16 души се състои от такива, които никога не са тренирали редовно. Сравнени са проби от коремната мазнина под кожата. 

Мазнините, съхранявани под кожата, водят до по-малко здравословни проблеми в сравнение с тези около вътрешните органи, казват учените. 

Специалисти установиха най-ефикасния начин за отслабване

При хората, които тренират редовно, се отчитат значителни разлики в мастната тъкан по отношение на капацитета на кожата за складиране - повече кръвоносни съдове, по-високи митохондриални нива и протеини, по-малко колаген, взаимодействащ с метаболизма, и по-малко възпалени клетки, сочи изследването. 

Това значи, че когато хората напълняват, излишните килограми ще бъдат съхранени по-"здравословно" - мазнините ще се намират под кожата, а няма да представляват мазнина около вътрешните им органи или да се натрупват в самите органи, например в черния дроб и сърцето, казва Хоровиц. 

Изследването е публикувано в сп. "Нейчър метаболизъм". 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини