Сесамоидната кост вероятно е спомогнала за изправянето на човека на два крака

  • 11 септември 2024 22:43

  • 416
  • 1
Сесамоидната кост вероятно е спомогнала за изправянето на човека на два крака
© pixabay

Сесамоидната кост вероятно е спомогнала за изправянето на човека на два крака в хода на еволюцията, съобщава БТА, позовавайки се на научно изследване. 

Малката кост с размер на бобово зърно се среща при около 39 процента от човешката популация и се свързва с остеоартрита и хроничните болки. Мистериозната фабела, която расте зад коляното, обаче може би е спомогнала за изправянето на човешкия вид на два крака, показва изследването на учени от Кралския колеж в Лондон. Освен при хората фабелата се среща и при някои видове бозайници. 

Според д-р Майкъл Бъртом именно фабелата е помогнала на човека да премине от ходене с опора върху кокалчетата на пръстите на ръцете към бипедализъм - ходене изцяло с помощта на задните крайници. Тази кост е дала нов начин за придвижване на австралопитека, казва д-р Бъртом. 

Учени направиха нови открития за начина на живот на неандерталците

Независимо от десетилетията проучване, днес учените не могат да отговорят защо фабелата се среща само при някои хора. Преди около сто години едва 11 процента от хората са имали фабела, а сега тя се среща три пъти по-често, т.е. връща се в тялото на човешкия вид. Възможно е това да е заради по-доброто хранене през последния век, коментира д-р Бъртом. Хората днес са по-високи и по-тежки и костите имат допълнителен стимул за развитие. 

Изследването, публикувано в сп. Proceedings of the Royal Society, представлява анализ на медицинската литература, свързана с коленете, у 93 вида примати. 

Анализът показва, че сесамоидната кост се наследява. Освен това фабелата липсва при почти всички човекоподобни маймуни с изключение на два вида гибони. 

При хората с остеоартрит вероятността да имат фабела е два пъти по-голяма в сравнение с тези, които не страдат от заболяването. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.12 | 00:41

1
Дали?

Добави коментар

Водещи новини