Над 40% от котките са склонни да връщат хвърлен от човек предмет

  • 09 септември 2024 08:47

  • 310
  • 0
Над 40% от котките са склонни да връщат хвърлен от човек предмет
© Novini.bg/ Canva

Обикновено това се свързва с кучетата, но според ново проучване и котките обичат да играят с хвърлен предмет, като изпълняват командата „Донеси!“. Това съобщава Мейл онлайн, като цитира скорошно научно изследване.

Авторите му са открили, че четири от всеки десет котки също обичат да донасят обратно играчки и предмети на своя стопанин. Те също така установили, че най-силно е желанието за този вид игра при породите котки, свързани с Далечния изток.

Онлайн проучването, проведено сред повече от 8 000 собственици на котки, установява, че 41% от тях съобщават, че котката им понякога, често или винаги донася хвърлени от тях предмети - значително повече от предишните оценки, пишв БТА.

Котка на жп гара получи маркер в Google Maps

Учените установили също така, че е по-вероятно котките да изпълняват командата „Донеси!“, ако по принцип са по-активни и игриви и ако живеят на закрито.

Въпреки че котките от всички породи са способни да връщат хвърлени от стопанина си предмети, учените открили, че то е по-често срещано при бирманските, сиамските и тонкинските котки.

Тези породи произхождат от котки, които са били пренесени в Далечния изток в началото на опитомяването на котките, което ги прави генетично различни от другите породи котки.

Същевременно от близо 74 000 собственици на кучета, участвали в проучването, 78% са заявили, че техният любимец понякога, често или винаги се опитва да донесе обратно пръчки, топки или други хвърлени предмети.

Установено е, че кучетата, които връщат хвърлени предмети, обикновено имат и по-висока обща оценка за обучаемост.

Склонност към изпълняване на команда „Донеси!“ е отчетена при повечето породи кучета, но някои от тях като лабрадорите, голдън ретривърите, бордър колитата и английските кокер шпаньоли са по-склонни към това поведение. Като цяло кучетата от породи, които са създадени, за да пасат добитък или да бъдат ловни компаньони, са по-склонни да носят обратно хвърлени предмети, отколкото други породи, установили учените.

Проучването показа също, че както при котките, така и при кучетата, тази склонност е по-рядко срещана при женските, по-възрастните животни и индивидите със здравословни проблеми.

Въпреки че връщането на хвърлени предмети показва много сходства с естественото ловно поведение, резултатите показват, че то е по-тясно свързано с играта, отколкото с хищничеството, казват авторите.

Резултатите от това проучване са публикувани в научното списание Plos One.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
310 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини